Güncelleme Tarihi:
Bakan Koşhiro Gemba düzenlediği basın toplantısında, büyükelçinin makam aracındaki flamanın sökülmesini "çok üzücü bir olay" olarak nitelendirirken, bir ülkenin bayrağının o ülkenin onurunu temsil ettiğini ve uluslararası yasalar gereğince bayrağa saygı duyulması gerektiğini söyledi.
Bakan, Japonya Başbakanı Yoşhihiko Noda’nın olayla ilgili yazdığı mektubu Çin Başbakanı Hu Cintao’ya sunmak üzere Dışişleri Bakanı Yardımcısı Tuşuyoşi Yamaguçi’nin Pekin’e gideceğini de duyurdu. Koşhiro Gemba, mektubun Çin Başbakanına ulaşmadan içeriği hakkında bilgi vermek istemediğini belirtti.
Japonya Büyükelçiliği olayın ardından, Çin Dışişleri Bakanlığına, bu tarz olayların bir daha yaşanmaması için şikayet mektubu göndermişti. Çinli yetkililer, olayla ilgili büyük endişe duyduklarını söylerken, Çin Dışişleri Bakanı hükümetinin, diplomatik ilişkileri düzenleyen ve büyükelçiler ile diplomatların güvenliğini garanti altına alan Viyana Anlaşmasına uyduğunu açıkladı.
Japon Büyükelçi Uşiro Niva’nın aracının Pekin’de iki araç tarafından durmaya zorlanarak, araçlardan çıkan bir kişinin büyükelçinin makam aracındaki flamayı söktüğü belirtilmişti. Japon milliyetçileri geçen hafta, Japonya’nın Senkaku, Çinlilerin ise Diayü olarak adlandırdığı 5 adadan birine çıkmış, bu olay Çin ile Tayvan’ın protestosuna neden olmuştu.
Japonya, söz konusu adaların 100 yıldan uzun bir süredir kendi kontrolü altında bulunduğunu savunuyor. Asya’nın iki büyük ekonomisi, önemli doğalgaz rezervleri üzerinde olduğu tahmin edilen takım adalar için yıllardır egemenlik mücadelesi veriyor.