İzin sezonu öncesi pasaport yenileme telaşı

Güncelleme Tarihi:

İzin sezonu öncesi pasaport yenileme telaşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2011 20:43

İzin sezonunun yaklaşmasıyla Almanya'da yaşayan çok sayıda kişi Türkiye'ye gidebilmek için yeni e-pasaport alma telaşına girdi. Pasaport süreleri dolanların işini son güne bırakması nedeniyle özellikle Almanya'da bazı konsolosluklarda yoğunluk yaşanıyor.

Haberin Devamı

Türk pasaportlarında elektronik pasaporta geçiş nedeniyle konsoloslukların pasaport uzatma yerine yeni pasaport verme işlemi tatil öncesinde rastladı. Bu durum hem konsolosluklarda hem de yabancılar dairesinde yığılmalara neden oluyor. Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, randevulu sistemin artık oturduğunu belirterek şunları söyledi:

“Vatandaşlarımız randevulu sistemi benimsemiş görünüyorlar. 1 Ocak 2011'den itibaren e-pasaport veriliyor. Artık bilindiği gibi eski pasaportların uzatılması veya yenilenmesi söz konusu değil. Pasaport almak isteyenlere www.e-pasaport.gov.tr internet adresinden randevu alma zorunluluğu getirildi. Eskiden çocuklar 16 yaşına kadar anne ve babanın pasaportuna kayıt olabiliyordu, artık o uygulama da bitti. Bebekte olsa yaşlı da olsa herkesin kendi pasaportu olması gerekiyor. Bu itibarla ortada yenilenmesi gereken milyonlarca pasaport var. Konsolosluklarımızın fiziki altyapıları belli, dolayısıyla bir sıkışıklık bir yığılma olmasını anlayışla karşılamak gerekiyor. Bu sıkıntıyı gidermek için arkadaşlarımız gayretle çalışıyorlar.”

GÜNDE 250 KİŞİYE RANDEVU
Almanya geneline oranla en fazla Türkün kendi görev bölgelerinde yaşadığını belirten Başkonsolos Basa, “Biz günde 60 randevuyla başladık, bugün ise 250 randevu veriyoruz. Mart başından Ağustos sonuna kadar tatil dönemi olarak tabir ettiğimiz üç aylık dönemde başkonsolosluğumuzda 20 bini aşkın hatta 25 bine yakın pasaport değiştirmesi söz konusu olacaktır. Mart ayında 5 bine yakın pasaport verdik. Kontenjanlar arttıkça başvuru süreleri kısaldı. Vatandaşlarımızın sistemi internet üzerinden izlemelerini tavsiye ediyorum, zaman zaman gecikmeler yaşanıyor. Ancak kapasitemizin yeterli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Randevunuza mutlaka gelin Mustafa Kemal Basa, randevu alıp da randevu tarihinde pasaport işlemi yaptırmaya gelmeyenlerin, başkasının hakkını gasp ettiklerini belirterek, “Vatandaşlarımızın aldıkları randevulara günü ve saatinde gelmeleri bizim için çok önemli. Alınan ve kullanılmayan her randevu ihtiyaç sahibi bir başka vatandaşımızın alamadığı bir randevu haline geliyor. Her gün 15-20 vatandaşımız aldığı randevuya gelmiyor. Dolayısıyla gerçekten acil durumda olan 15-20 kişinin randevu alamamasıyla karşı karşıya kalıyoruz. Randevusu olduğu halde gelmeyen bu vatandaşlarımız pasaport yenileme aşamasında bir takım sıkıntılarla karşılaşabilirler. Vatandaşlarımızın biran önce pasaportlarının süresini kontrol ederek vakitlice, bir iki ay sonrası demeden şimdiden randevu başvurularını yapmalarını içtenlikle tavsiye ederim” diye çağrıda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!