Güncelleme Tarihi:
Lancet adlı tıp dergisinde yayımlanan ve İngiltere'den 1000 aileyi temel alan araştırmada, anneleri hamilelik sırasında çok az iyot alan çocukların ilkokulda daha düşük IQ ve okuma seviyesinde oldukları görüldü.
Uzmanlar çocuk doğurma yaşındaki kadınların, süt ürünleri ve balık yiyerek iyot seviyesini sağlıklı bir düzeyde tutmasını tavsiye ediyor. Yosun tabletleri ise aşırı iyot içeriklerinden dolayı önerilmiyor.
İyot, bazı hormonların üretilmesi ve beynin gelişimi için gerekli bir madde. Aşırı iyot eksikliği, önlenebilir beyin hasarlarına yol açabiliyor.
Kadınların üçte ikisinde iyot eksikliği İngiltere'deki Surrey ve Bristol üniversitelerinden araştırmacılar, ülkenin güneybatısındaki hamile kadınlardan idrar örneği alarak inceledi.
İyot eksikliği ile bilinen bölgelerde bu sorunun beyin gelişiminde aksamalara neden olabileceğinin bilindiğini ifade eden araştırma ekibinin başkanı Profesör Margaret Rayman, araştırmanın iyot eksikliğinin çok daha az olduğu bölgelerde yapıldığını ve bu sorunun kadınların üçte ikisini etkileyecek kadar yaygın olduğunun görüldüğünü vurguladı.
Bu soruna sahip kadınların çocuklarında 8 yaşında biraz daha düşük bir IQ seviyesi, 9 yaşında ise daha düşük okuma seviyesi tespit edildi.
Beslenme uzmanları, yetişkinlerin günlük iyot ihtiyacını 150 mikrogram olarak belirlerken, hamile ve emziren kadınların 250 mikrograma gereksinim duyduğunu ifade ediyor.
ABD, Danimarka, Hollanda gibi ülkelerde tuza eklenen iyot yoluyla iyot eksikliği giderilmeye çalışılıyor. Doktorlar, hamile kadınların birden iyot hapları almaya başlamasını doğru bulmuyor; alınırsa tiroid seviyesinin aniden düşebileceği uyarısında bulunuluyor.
Besinlerdeki iyot miktarı
Besin Miktar İyot miktarı inek sütü 200 ml 50-80 organik inek sütü 200 ml 30-65 yoğurt 150 mg 50-100 yumurta 1 adet 20 peynir 40 gr 15 beyaz balık 100 gr 115 yağlı balık 100 gr 50 kabuklu deniz ürünleri 100 gr 90 et 100 gr 10 tavuk 100 gr 10 fındık 25 gr 5 ekmek 1 dilim 5 sebze ve meyve 80 gr 3
BBC/TÜRKÇE