İyi ki doğdun Döner

Güncelleme Tarihi:

İyi ki doğdun Döner
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2009 00:00

Artık, ünlü yiyeceğimiz dönerin bir doğum tarihi var. Bundan böyle 1 şubat, “Dönerin doğum günü” olarak kutlanacak. O gün tüm Avrupa ülkeleri ve Türkiye'de dönerle ilgili etkinlikler yapılacak.

Haberin Devamı

Avrupa ülkelerinde “dönerci” sayısı belli midir bilmiyorum. Ama 300'ü aşkın “Döner İmalatçısı” olduğu biliniyor. 3 milyar Euro ciro ve 70 bin kişinin istihdam edildiği bir sektörden bahsediyorum. Amerikan “fast food”larının canını acıtan, hem doyurucu hem ucuz hem de leziz olduğu için, “ayak üstü” karın doyurma sektörünün kralından söz ediyorum.

Hal böyle olunca, birileri bu sektörle uğraşmaya başladı. Hatta Almanya'nın bazı bölgelerinde “döner” isminin kullanılması tartışmaları yapıldı. 1992'de çıkarılan “Döner Kanunu”na göre satılan dönerin tavuk mu, kıyma mı, yaprak mı olduğunun belirtilmesi, etin yüzde 60'ının kıyma, yüzde 40'ının yaprak ve yumurta, soğun ile baharat karışımı olması gerekiyor. Ve tarife uymayanlara da “Dönen şiş” anlamına gelen “Drehspiess” kelimesinin kullanılması isteniyor. Tabii döner kelimesinden vazgeçilmesine yönelik talep büyük tepki çekti.

Şimdilik bu tartışmalar durulmuş gibi. Ancak, döner satışı konusunda, AB sınırları içinde bir “standart” getirilmezse, her ülkenin kafasına göre takılması ve Amerikan fast food'larının, hamburgercilerin de baskısıyla dönerci sektörüne darbe vurması beklenebilir.

Geçtiğimiz günlerde döner imalatçıları Antalya'da bir araya gelip, bu konuda neler yapabileceklerini görüştüler. Yapılacakların başında, Almanya'da döner bilgisinden yoksun kişilerin hazırladığı 1992 yasasının değişmesi yer alıyor. Sonra da Brüksel'e, yani Avrupa Birliği'ne bir “Döner standartı” sunulması ve tüm AB ülkelerinde satılan dönerlerin hem “sağlıklı” hem de “hijyenik” koşullarının belirlenmesi geliyor.

XXX

Büyük bir ihtimalle 2010 ile 2012 arasında bu konuda yeni bir yönetmelik çıkacak. Döner de belirli bir standart ile satılacak. Döner deyip geçmeyin. Avrupa ülkelerinde milyonlarca vatandaşımızın “ekmek kapısı”. Geçimlerini oradan temin ediyorlar. Bu nedenle artık döner imalatçıları harekete geçti. Antalya'da yapılan toplantının adı “Döner Kurultayı” idi. Ve bu kurultayda dönerin doğum tarihi belirlendi.

Niye 1 şubat. Kurultayın son gününe denk geldiği için. Seneye yine aynı tarihlerde ve yine Antalya'da kurultayın ikincisi gerçekleşecek ve bu kurultayda artık somut kararlar alınacak. Yani AB'nin önüne konulacak bir yönetmelik hazır olacak.

Döner deyip geçmeyin. Artık 7'den 70'e herkesin yiyeceği. Doğum günü kutlu olsun... “İyi ki doğdun döner”...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!