Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Moers kentinde yaşayan Hıra Ailesi, internet dolandırıcılarının tuzağına düştü. Oğulları Mert Hıra'nın internetten müzik indirdiğini iddia eden mektupları cevaplamayınca Hamburg Bölge Mahkemesi tarafından 690 Euro para cezasına çarptırıldı.
Halil Hıra “Oğlum Mert lise öğrencisi, derslerini yapabilmesi için ona bilgisayar aldık. Geçtiğimiz yıl çeşitli mektuplar gelmeye başladı. İnternette indirdiğimiz müziklerden ötürü para isteniyordu. Bu meblağlar 400 ile 800 Euro arasındaydı. Komşu ve iş arkadaşlarımıza da böyle mektuplar gitmiş. Onlar bana istenen paraları ödememem konusunda tavsiyede bulundular. Oğlum kesinlikle söz konusu olan internet sitelerine girmediğini ve müzik indirmediğini söyleyince rahatladık" dedi.
DOLANDIRILDIK
Geçtiğimiz mayıs ayında mahkemeden sarı zarflı bir mektup geldiğini söyleyen Halil Hıra şunları söyledi: "Mektupta Jens K. isimli şahsın sayfasından çok eski pop ve rock müziği indirdiğimiz iddia ediliyordu. Cevap vermedik. Bu mektup yaz tatili sıralarında yeniden geldi. Biz Türkiye'ye gittik. Türkiye'den döndüğümüzde 690 Euro'luk haciz emriyle karşılaştık. Haciz memuru bu parayı ödemezsek gözaltına alınacağımı söyledi. Jens K. ismindeki kişiyi araştırdık. İnternette onlarca kişiyi dolandırdığını öğrendik. Polise suç duyurusunda bulundum. Avukata gittim. Tek hatamız gelen faturalara itiraz etmememiz ve Hamburg Bölge Mahkemesi'nden gelen sarı zarflı mektuba yanıt vermememiz oldu. Şimdi bu parayı ödemek zorundayız. Polis bizim kablosuz internetimizin başkaları tarafından kullanılmış olabileceği ihtimalini araştırıyor.”
İNTERNETTE KİŞİSEL BİLGİLER PAYLAŞILMAMALI
Uzman gözüyle internet mağdurunun durumunu ve benzer vakalarını değerlendiren Avukat Filiz Eydemir Braun, interneti kullanan herkesin çok dikkatli olmasını gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Hıra Ailesi'nin yaşadıklarının benzerleriyle sıkça karşılaşıyoruz. Burada ailenin ihmali söz konusu. İtiraz etmeleri gerekirdi. Dolayısıyla haklı olduğu yerde haksız duruma düştüler. Sosyal paylaşım siteleri başta olmak üzere internet ortamında kesinlikle kişisel ve ailevi bilgiler paylaşılmamalı. Yani kimlik ve banka bilgileri verilmemeli. Kimlik bilgilerinden yola çıkan dolandırıcılar, sözde müzik ve benzeri indirmeleri gerekçe göstererek kabarık fatura gönderiyorlar. Şayet kişi gelen mektupları cevaplayamıyorsa, mutlaka bir hukukçuya danışmalıdır. Bununla birlikte kişi kullandığı kablosuz internet bağlantısının şifresini gizlemeli. Çünkü dolandırıcılar açık şifreli kablosuz internet bağlantılarını kullanarak da insanları dolandırabiliyorlar.”