Güncelleme Tarihi:
Rekabet Kurumu, 2009 yılında aldığı kararla, Akbank, Denizbank, Finans Bank, Türkiye Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi Bankası hakkında 4054 sayılı Rekabet Kanunu’nun ihlal edilip edilmeyeceğinin belirlenmesi amacıyla soruşturma açmıştı. Soruşturmada 8 bankanın özel firmalara maaş promosyonu verilmemesi konusunda anlaşarak rekabeti ihlal ettikleri iddiası yer alıyor. Ayrıca Erdemir’in 2005 yılı maaş ödemesi öncesinde 6 bankanın promosyon miktarı konusunda aralarında anlaşarak danışıklı davrandıkları belirtilerek, 8 banka hakkında para cezası isteniyor.
BABACAN’LI SAVUNMA
Bankalar, yazılı savunmalarının ardından bugün de sözlü savunma için Ankara’da Rekabet Kurumu’na geldiler. İlk sözlü savunmayı Akbank yaptı ve Baş Hukuk Müşaviri Hasan Esen söz aldı. Esen, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın 2011 yılında bankaların büyümesinin yüzde 20-25’le sınırlandırılacağı sözlerini anımsatarak, “Madem rekabet hukuku var. Bu sözler rekabete ne kadar uygun” diye sorması dikkat çekti.
AHLAKSIZ DURUMUNA DÜŞÜRÜLDÜK
Hukukçularının ardından savunma yapan Genel Müdür Ziya Akkurt, bankacılığın asıl işinin mevduat-kredi ilişkisi olduğunu vurguladı. Maaş ödemesinin bankacılığın yan işi olduğunu belirterek, bankacılık-ticaret ilişkisinde ahdevefanın önemine vurgu yaptı. Kendilerinin buna uygun davrandıklarını belirten Akkurt, hukuk ve ahlakın temel ilkelerine aykırı bu soruşturma nedeniyle yurtdışından buraya geldiğini söyledi. “Bankamız ve ülkemiz adına çok önemli bir işi bırakıp buraya geldim. Yurtdışında en uzun vadeli bono ihraç etmeyi hayal ederken bugün burada ahlaksızılık yapan, rekabet etmeyen bir banka durumuna düşürüldük” dedi.
6-7 MİLYAR DOLAR ÇIKAR
Akkurt, negatif karar neticesinde borsanın yüzde 20 daha düşeceğini ve yurtdışına 6 ila 7 milyar dolarlık döviz çıkacağını ileri sürdü. Böylece ülke rezervlerinin düşeceğini, döviz kurunun ve enflasyonun yükseleceğini savundu. “Bütün bu faturaların farkında mısınız? Ben pek sanmıyorum” dedi.
Türk bankalarının 2008 krizinden başarıyla çıkmasına karşın, bugün ABD ve Avrupalı bankalar hakkında açılan ‘siz ahlaksızlık yaptınız’ soruşturmasına benzer bir ithamla karşı karşıya olmaktan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Soruşturma heyetine, “Ne kadar vahim ve dehşet verici durumla karşı karşıya olduğumuzun farkında mısınız” sözleriyle savunmasını tamamladı.
Akbank'ın ardından Denizbank ve Finansbank savunmalarını yaptı. Savunma sırası Garanti Bankası'na gelirken, Genel Müdür Ergun Özen de bulunuyor. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Hüseyin Açıkalın da savunma için Rekabet Kurumu'nda bulunuyor.