İtalya'da göçmen trajedisi

Güncelleme Tarihi:

İtalyada göçmen trajedisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2011 18:14

Kuzey Afrika ülkelerindeki iç karışıklık sürerken, Avrupa'ya kaçıştaki en yakın ilk durak İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında, bir teknenin devrilmesi sonucu 20 mültecinin cesedine ulaşıldı, en az 130 kişi kayboldu. 50 mülteci ise sağ olarak kurtarıldı.

Haberin Devamı

Tunus'a 138 kilometre uzaklıktaki durak Lampedusa adasına yıl başından bu yana 26 bine yakın mülteci akın etti. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi?nin devreye girerek mülteci akınını durdurma çabası sürerken Lampedusa açıklarında içinde yaklaşık 300 kişi bulunan tekne alabora oldu. Arama kurtarma çalışmalarında yaklaşık 50 kişi kurtarıldı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 20 kişinin cesedine ulaşıldı.

ANLAŞMA İMZALANDI
İtalya Başbakanı Berlisconi'nin Tunus ziyareti ardından iki ülke arasında mülteci akınını durdurmak amacıyla anlaşma imzalandı. Anlaşma kapsamında İtalya 20 bin yasa dışı mülteciye kısa dönemli oturma izni vermeyi kabul etti.

İtalya İçişleri Bakanı Roberto Maroni, anlaşma kapsamında İtalya'nın Tunus güvenlik güçlerine, mülteci akınını durdurmak için "yardım ve yöntem" desteği sağlayacağını bildirdi.

15 YILDA 16 BİN GÖÇMEN ÖLDÜ

Alman gazeteleri bugünkü baskılarında insanlık dramına geniş yer verdi.

Tagesspiegel: Eğer Libya'da yaşayanlara, Tunus ya da Mısır'da yaşayanlara olduğu gibi nihayet onurlu bir yaşam sürebilmeleri için bir perspektif sunulursa, işte o zaman bu insanlar da ülkelerinde kalır. Hiç kimse çok büyük bir sıkıntı ve çile olmadan ülkesini terk etmez.

Reutlinger General-Anzeiger: Avrupa bir kale olmamalı, ancak diğer yandan tıpkı İsviçre peyniri gibi delikleri de olmamalı. Avrupa'nın dış sınırları gözetlenmeli, kontrol edilmeli. Lampedusa'da olup bitenler ışığında, sınır koruma ajansı Frontex genişletilerek, aynı zamanda Birlik'in ortak sahil güvenlik birimi haline de getirilmeli.

Ostsee-Zeitung: 250 Afrikalı mülteci bir gecede ıstıraplı biçimde boğuluyorsa, bu korkunç bir şey. Onların ölümünü aslında sadece mültecilerle ilgili acımasız istatistiklere bir rakamın daha eklenmesi anlamına geliyor. Sivil toplum kuruluşları son 15 yılda 16 binden fazla mültecinin Avrupa 'kalesi'nin dış sınırı önünde yaşamını yitirdiğini kayıtlara geçirdi.

Landeszeitung: Bu trajedi doğal bir afet sonucu yaşanmadı. Bu, kendisini değerler topluluğu ve dünya gücü olarak değil, sadece refah kalesi olarak gören düşüncelere dalmış bir Avrupa?nın sonucu. Kendisini dünya gücü olarak gören bir Avrupa, çevresine de ilgi gösterir. Değerler topluluğu olduğunu anlayan bir Avrupa, Afrika?daki tarım ürünleri pazarını sübvanse edilen mallarla kırıp geçirmez ve insanların ülkelerini terk etmesine yol açan sefaletle ilgilenir, ona bir çare bulur.

Westdeutsche Allgemeine: Libya despotu Muammer Kaddafi besbelli savurduğu tehdidi uygulamaya geçirip, mültecileri silah olarak kullanıyor ve ülkesinden sürgün edilenlerin bu büyük göçünü bilinçli olarak Avrupa'ya yönlendiriyor. Bu, daha kötü gelişmeler olabileceği korkusuna yol açıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!