Güncelleme Tarihi:
Alman Federal İş Mahkemesi (Az. 8 AZR 48/10) numaralı kararıyla bir işyerinin Almancası yeterli olmayan personeline Almanca kursununa katılmayı şart koşabileceğine hükmetti. Böylece işveren, gerekli gördüğü durumlarda çalışanlarına Almanca öğrenmeleri için imkan sağlayacak. buna uymayan personel ise işini kaybedebilecek.
Kararı değerlendiren Köln Barosu avukatlarından Oğuz Sarıkaya, mahkeme kararını değerlendirerek şunları söyledi:
“Kişinin işyerinde yapacağı işle ilgili Almanca ihtiyacı varsa ve kendisinin Almancası yeterli değilse işveren bu kişiyi kanunen dil kursuna gitmeye zorlayabilir. Buna örnek olarak Yüksek İş mahkemesi tarafından yakın tarihte bir karar alındı. İşveren kasada çalışan işçisini Almancası yetersiz olduğu gerekçesiyle dil kursuna zorladı. İşçi de gitmediği için kendisine ihtarname verildi. Bu ihtarname ile işçi mahkemeye başvurup işyerinin ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle 15 bin Euro işyeri aleyhine tazminat davası açtı. İş Mahkemesi, Eyalet Yüksek İş Mahkemesi ve Federal İş Mahkemesi bu işçinin davasını reddetti. Mahkeme burada ayrımcılık olmadığını tespit etti.”
İŞİNE ENGEL DEĞİLSE İŞÇİ ORUÇ TUTABİLİR
Ayrımcılığa uğrayan kişiler için ise ayrımcığı önleme yasası olduğunu hatırlatan Oğuz Sarıkaya, “Ayrımcılığı önleme yasası sadece dil için değil ırk, din ve benzeri konularda kişinin özelliğinden dolayı yapılabilecek ayrımcılığa karşı olan bir yasa. Örneğin Ramazan ayında işçi işine engel olmayacak şekilde orucunu tutarsa işveren buna müdahale edemez. Eğer işveren işçisine oruç tutuyor diye özellikle ağır işler yaptırır ve bu tespit edilirse, bu işçi işverenine karşı ayrımcılığa uğradığı gerekçesiyle tazminat davası açabilir” dedi.