Güncelleme Tarihi:
ANAYASAYI Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, herkesin merak ettiği ‘BfV’nin AfD’yi takip edip etmeyeceği’ konusuyla ilgili Berlin’de basın toplantısı düzenledi. AfD’yle ilgili kararı, parti yöneticilerinin açıklamalarına, tutumlarına ve parti programına göre aldıklarını belirten Haldenwang, Alman Anayasası’nın birinci maddesinde yer alan, “İnsanın onuru ve haysiyeti dokunulmazdır. Tüm devlet erki ona saygı göstermek, onu korumakla yükümlüdür” hükmünü okudu. Ardından AfD’yi ‘gözetim’ altına aldıklarını belirten Haldenwang, bunun nedenini ise şöyle açıkladı: “AfD’nin, hür demokratik düzenin temel kurallarına karşı durduğunu gösteren kanıtlar var. AfD yöneticileri ve partinin diğer üyeleri tarafından yapılan açıklamalardan bu açıkça anlaşılıyor. Müslüman ve diğer etnik kökenlilere karşı söylemleri insan onuruyla bağdaşmıyor.”
GAULAND TAKİP EDİLECEK
İstihbarat, Björn Höcke’nin liderliğini yaptığı AfD’nin Thüringen Eyalet Teşkilatını ve gençlik örgütü ‘Genç Alternatifleri’ (JA) ise tehlikeli bulup daha sıkı takip edecek. Gerekirse Thüringen Eyalet ve gençlik örgütünün faaliyetlerini takip etmek için muhbirlerden de destek alınacak, teknik takip de yapılacak. BfV, ‘Erfurt Açıklaması’nın altında imzası bulunan AfD’nin Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Gauland’ın da aralarında olduğu bazı milletvekilleri ve yöneticileri de bundan böyle takip altına alacak.
GÖZETİM NE ANLAMA GELİYOR?
Almanya’da yasalara göre bir örgüt ya da organizasyon istihbarat teşkilatı tarafından ‘gözetim’ altına alındığında, bilgi alabilmek için muhbirlerden yararlanılamıyor. Örgüt veya organizasyonun içine köstebek yerleştirilemiyor ve dinleme cihazları kullanılamıyor. Telefonlar ve mailler dinlenip izlenemiyor. İç istihbarat teşkilatı, eyaletlerden aktarılan bin 70 sayfalık bilgileri inceledikten sonra sonra AfD’yi gözetleme kararı aldı. Haldenwang, AfD’nin önümüzdeki aylardaki söylem ve tutumlarına göre takip edilme kararını vereceklerini de belirtti.
MAASSEN OLSAYDI!..
AfD Federal Meclis Grup Başkanı Alice Weidel ise BfV’nin ‘gözetim’ kararına tepki gösterdi. ‘Gözetim’ kararı alınması için Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans Georg Massen’nin görevden alındığını belirten Weidel, “Eğer Maassen görevinin başında olsaydı, bu karar alınamazdı” dedi.