İstihbaratın sağ gözü kör

Güncelleme Tarihi:

İstihbaratın sağ gözü kör
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2012 11:16

Neonazi terör çetesi NSU tarafından işlenen seri cinayetleri araştıran Bavyera Eyaleti Araştırma Komisyonu’nun 5. oturumunda tam bir kara mizah yaşandı. Tanık olarak dinlenen Bavyera istihbaratı aşırı sağ bölümü yöneticisi Karlheinz Sager, bilinen aşırı sağ grupları bile tanımadı. Komisyon üyeleri ve gazeteciler şaşkına döndü.

Haberin Devamı

ALMANYA’da sekizi Türk, on kişinin öldürüldüğü seri cinayetleri başından itibaren takip ediyorum. Onlarca haber, dizi ve röportaj yaptım. Bavyera Meclisi’nin Seri Cinayetleri Araştırma Komisyonu’nun 5. oturumunda tanık olarak dinlenen eski bir istihbarat yöneticisinin anlattıkları karşısında tam bir şok yaşadım. Sadece ben değil, komisyon üyeleri ve Alman basın mensupları da şaşkına döndü. Komisyon, önceki günkü oturumunda gazetecilere de açık olan iki önemli tanık dinledi. Oturumun bazı bölümlerinde gazeteciler dışarı çıkarılarak gizli devam etti. Hatta ‘V-Mann Führer’ denilen iki yardımcı istihbarat elemanı kılavuzu ayrı bir odada, özel önlemler altında dinlendi. Şu ayrıntıya da dikkat çekmek istiyorum; Oturuma eyalet istihbarat temsilcileri de katılıyor ve gizlilik arz eden durumlarda müdahale ediyorlar.

ÖNCE SOL SONRA SAĞ
Tanık olarak dinlenen Karlheinz Sager, istihbarat teşkilatında önce aşırı solu takip eden 31. bölümde, duvarın yıkılmasıyla birlikte neonaziler güçlenmeye başlayınca, 1990-1997 yılları arasında da 32. bölümde aşırı sağ bölüm şefi olarak görev yapmış. Karlheinz Sager bölüm numaraları sıralandırmasının aşırı solun aşırı sağdan daha önemli olduğu anlamına geldiğine işaret etti. Kendi ifadesine göre, Bavyera’da aşırı sağla ilgili tüm bilgiler önce onun masasına geliyormuş. Bu yıllarda aşırı sağla ilgili istihbarat raporunu da kendi kaleme almış ve polislere, özel şirketlere aşırı sağ üzerine sayısız konferanslar vermiş. Şimdi emekli. Ama komisyon için o dönem önemli, çünkü istihbarat ve güvenlik güçlerinin aşırı sağa karşı nasıl çalıştığını bilmek istiyor.

SÖYLEYEMEM, HATIRLAMIYORUM
Komisyon Başkanı Franz Schindler, tanığa burada doğruları söylemesi gerektiğini, yanlış ifadeye 3 ay ile 5 yıl arasında hapis cezası olduğunu hatırlattı. Komisyonun Yeşillerli üyesi Susanna Tausendfreund, tanık Sager’e kamuoyunda tanınan aşırı sağ örgüt Blood&Honour, Franken Anayurt Güvenliği, NSU çetesinin başlangıçta üyesi olduğu Thüringen Anayurt Güvenliği gibi örgütleri tanıyıp tanımadığını sordu. Bavyera’da aşırı sağdan sorumlu istihbarat şefi Sager, bu örgütleri tanımadığını söyledi. Sager, komisyon üyelerinin yardımcı istihbarat elemanlarını kimlerin örgütlediği, kendi döneminde hangi aşırı sağcı isimleri tanıdığı sorularına da bilmiyorum cevabını verdi. Hatta Blood&Honour İngilizce olduğu için anlamayan tanık Sager, “İsim nasıldı bir daha söyler misiniz” dedi ve Yeşillerli komisyon üyesi ismi anlaması için Almanca tercümesini de yaptı. Tanığın bilgisizliği komisyon üyelerine dudak ısırttı ve üyelerin yüzündeki acı gülümsemeler gözden kaçmadı.

NİÇİN BİLMİYORSUNUZ
Komisyon üyesi Helga Schmitt Bussinger (SPD), “Aşırı sağ üzerine sayısız konferans verdiğinizi söylediniz ama bunları niçin bilmiyorsunuz” diye müdahale etti. Hatta ‘Konferanslarda nasıl tepkiler aldınız’ sorusuna Sager, “Çok iyiydi. Bana bir keresinde kitap bile hediye ettiler” deyince, bazı komisyon üyeleri dudak altından gülümsedi. Tanık eski istihbaratçı Sager, somut sorulara ya “Söyleyemem” ya da “Hatırlamıyorum” yanıtını verdi.

Kişisel bilgi listesini verdik
KOMİSYONDA ikinci tanık olarak dinlenen Straubing Asayiş Şubesi başkomiseri Manfred Kammermeier ise Sager’e göre daha detaylı bilgiler verdi. NSU çetesinin kurucu elebaşı Uwe Mundlos’u Straubing’te bir eylemde göz altına alan Kammermeier, bu eylemde 30 kişiyi göz altına aldıklarını ve hepsi hakkında kişisel bilgileri içeren listeyi istihbarat teşkilatına verdiklerini açıkladı. Komisyonun Yeşillerli üyesi Tausendfreund’un, “Siz listeyi verdiğinizi söylüyorsunuz ama bu olayla ilgili istihbaratta dosya bulunmuyor, neden” sorusuna, oturumu izleyen bir istihbarat elemanı hemen müdahale ederek, bunun gizlilik arzettiğini belirtti. Bu soru açıklık kazanmadı.

BİLGİLER GİZLENİYOR
Açıklık kazanmayan diğer bir soru ise Bavyera istihbarat teşkilatının terör örgütü NSU çetesi içinde bir yardımcı istihbarat elemanı bulundurup bulundurmadığı. Komisyon, Bavyera İstihbarat Teşkilatı’nın üçlü çetenin izini yardımcı istihbarat elemanı bir neonaziyle takip ettiği kanaatinde. Bu nedenle komisyon bir önceki oturumda dinlediği eyalet istihbarat eski başkanı Gerhard Forster’i yeniden dinleme kararı aldı. Komisyon toplantıları şunu gösteriyor ki, istihbarat halen birçok bilgiyi gizliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!