Güncelleme Tarihi:
YIL 1915
Osmanlı himayesine giren Mısır, 1789’da Napolyon Bonapart liderliğindeki Fransız kuvvetlerinin işgaline uğradı. 1801’de Osmanlı-İngiliz ittifakı Fransızları Mısır’dan püskürttü ve Mısır yeniden Osmanlı himayesine girdi. 1805’te Kavalalı Mehmet Ali Paşa Mısır valisi oldu. 1882’de İngilizler Mısır Hıdivliği’ni işgal etti. Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na katılmasıyla 1914’te İngilizler Mısır’ın kendi himayelerinde olduğunu ilan ederek Mısır Sultanlığı’nı kurdu. 1922’de İngiliz işgalinin sona ermesiyle Mısır, Birinci Fuad yönetimi altında resmen bağımsız oldu ancak İngilizlerin ülkedeki etkisi sürdü.
YIL 1952
Kurmay Albay Cemal Abdül Nasır bir darbe ile başa geçti. Bir yıl sonra Cumhuriyet ilan edildi, 1954’te ise Mısır başbakan oldu ve ülkedeki İngiliz güçleri ülkeyi tamamen terk etti. 1956’da İngiltere, Fransa ve İsrail, Süveyş Kanalı’nın millileştirilmesine tepki göstererek Mısır’ı işgal etti, ama kısa sürede ateşkes sağlandı. Nasır Cumhurbaşkanı oldu.
YIL 1967
Mısır, Ürdün ve Suriye, İsrail’e karşı açtıkları Altı Gün Savaşı’nda mağlup oldular. İsrail, Sina Yarımadası, Golan Tepeleri, Gazze Şeridi, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’yı ele geçirdi. 1979’da Mısır ve İsrail arasında barış anlaşması imzalandı.
YIL 1981
İslamcıların, Devlet Başkanı Enver Sedat’a düzenlediği suikastın ardından Başkan Yardımcısı Hüsnü Mübarek onun yerine geçti. Kasım ayında yapılan referandumda başkanlığı onaylanan Mübarek, Ekim 1987 ve Ekim 1993’te yapılan seçimlerde yeniden seçildi.
YIL 1997
Mısır’ın en büyük İslami militan örgütü Cemaat el İslamiye, Luksor yakınlarındaki tarihi bir tapınakta 58 turisti ve dört Mısırlıyı öldürdü. Altı saldırgan ve üç polis memuru da olayda hayatını kaybetti. Devlet Cemaat el İslamiye ve İslami Cihat gibi turistleri, Hıristiyanları ve 1990’lardaki İslami devlet kampanyalarıyla bakanları hedef alan örgütleri baskı altına aldı ve o günden bu yana da baskı altında tuttu.
YIL 2005
Mübarek’in beşinci iktidar dönemine ya da oğlu Cemal’i yerine geçirme ihtimaline karşı çıkan “Kefaya” (Yeter) hareketinin düzenlediği protestoları Mısır’ın genelinde yüzlerce kişiyi sokaklara döktü. Günler öncesinde polis Müslüman Kardeşler’in 200 üyesini ve destekçisini tutukladı.
Parlamento tartışmalı başkanlık seçimlerinin yapılması için anayasayı değiştirmek adına oylamaya gitti. Muhalefetin sıkı kuralların gerçek bir rekabete engel olacağı yönündeki itirazları dikkate alınmadı. Mayıs ayının sonlarına doğru yapılan referandumda çok büyük bir çoğunluğun oyuyla anayasa değiştirilmesi kabul edildi. Mübarek, 7 Eylül’de ilk kez başkanlık seçimlerinde yapılan seçimler sonrasında, art arda beşinci dönem başkanlığa oturdu. Müslüman Kardeşler, 8 Aralık 2005’te yapılan ve şiddet olaylarının damga vurduğu bir seçimle meclisteki sandalye sayılarını artırdı ancak Mübarek’in partisi çoğunluğunu sürdürdü. 7 Aralık’ta seçimlerin son günü sekiz kişi öldürüldü. Müslüman Kardeşler elde ettiği 12 yeni sandalyeyle 88 milletvekiline ulaştı. Böylece Kardeşler meclisin beşte birini elde geçirdi. Mübarek Kasın 2006’da hayatının geri kalanında görevinde kalacağını açıkladı.
YIL 2010
Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed el Baradey, Şubat ayında Mısır’a döndükten sonra ilk kez kamera önüne çıktı. Baradey, eğer iktidarı sınırlayacak anayasal değişiklikler gibi talepleri yerine gelirse başkanlığa aday olabileceğini söyledi.
Müslüman Kardeşler seçime yolsuzluk karıştığını ve örgütün parlamentodaki tüm varlığının sona erdiğini, dolayısıyla 2011 başkanlık seçimleri öncesi Mübarek’in iktidardaki partisinin bütün muhalefeti ortadan kaldırdığını söyledi. Müslüman Kardeşler din temelli partilerin seçimlere girmesini yasaklayan kanunu bağımsız adaylarla aşıyor.
YIL 2011
Göstericilerin baskı ve fakirlikten duydukları öfkeyi dile getirmeye başlamalarıyla Mısır genelinde yaşanan hükümet karşıtı protestolar başladı. 28 Ocak gecesi Mübarek göstericileri bastırmak için sokaklara askerleri ve tankları gönderdi. Kahire, Süveyş ve İskenderiye’deki çatışmalarda en az 24 kişi öldü, 1,000 kişi yaralandı.
1 ŞUBAT 2011
Yüz binlerce gösterici Mübarek’in iktidarının sona ermesi için çağrı yaparak Kahire’nin merkezindeki bulunan Tahrir Meydanı’na akın etti. Televizyondan yayınlanan konuşmasında Mübarek, Mısır’dan ayrılmayacağını belirterek yolsuzlukla mücadele dahil reformları hayata geçirme sözü verdi.