Güncelleme Tarihi:
Mülteci krizinin Alman ekonomisine maliyeti giderek artıyor. Yıl sonuna kadar bir milyon sığınmacının gelmesinin beklendiği Almanya’da mültecilerin ekonomiye maliyetinin 45 milyar Euro’yu bulması bekleniyor. Merkezi Kiel’de bulunan Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) Profesörü Matthias Lücke, mülteci akınının devam etmesi halinde orta vadede vergilerde artış yaşanmasının kaçınılmaz olacağını ileri sürdü.
“Yıllık bir milyon göçmen gelmesi halinde bunların iş piyasasına girişi, kendi kendilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak duruma gelmeleri için en az üç yıllık bir sürece ihtiyaç var. İltica sisteminde yıl sonunda bu gidişle üç milyon insanın ihtiyaçların giderilmesi gerekecek.” diyen Prof. Lücke, “Dikkatli şekilde hesap edildiğinde bir kişinin yıllık beslenme, konaklama, günlük ihtiyaçları, uyum çalışmaları ve sağlık giderleri en az 15 bin Euro. Böylece genel gider yıllık 45 milyar Euro’yu bulacak.” tespitinde bulundu.
Bu kadar yüksek maliyetin orta vadede ancak vergi artışı veya devlet giderlerinin kısıtlanmasıyla karşılanabileceğini söyleyen Prof. Lücke, özellikle vergi artırımının kaçınılmaz olacağını söyledi. Söz konusu rakamların kesin olmadığını da sözlerine ekleyen ekonomist Lücke, mülteci akınının bu şekilde devam etmesi halinde sığınmacı akınının en yüksek seviyeye ulaşacağını kaydetti.
TÜRKİYE’YE 3 MİLYAR EURO TEKLİFİ
Başbakan Angela Merkel’in geçtiğimiz hafta sonu mülteci krizini görüşmek için Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye 3 milyar Euro yardım teklif ettiği ifade edilmişti. AB’nin bir defalık olarak vermeyi planladığı üç milyar Euro’yu, Türkiye’nin her yıl için talep ettiği kaydedildi.
AB’nin ödemeyi planladığı 3 milyar Euro’nun yüzde 23’ünü yani 720 milyon Euro’luk kısmını Almanya’nın ödemesi gerekiyor. Almanya, 720 milyon Euro’yu hemen ödemeye hazır olsa da geri kalan yardımlar için AB ülkelerini ikna etmesinin zor olduğunu belirtiyor.
Mülteci krizinin çözümü için Almanya, AB yerine Türkiye ile daha fazla ikili çözümler geliştirme çabasında olduğu ifade edilirken, Almanya’nın Türkiye’de Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi ve çocukların eğitime devam etmesini talep ettiği, Türkiye’nin ise çalışma iznine ilk etapta sıcak bakmadığı öne sürülüyor.