Güncelleme Tarihi:
Lüksemburg'da düzenlenen AB ülkelerinin içişleri bakanları toplantısına katılan Maiziere, AB içinde serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması'nda değişikliği arzu etmediklerini söyledi.
Serbest dolaşımın Avrupa Birliği'nin temel unsuru olduğunu ve sistematik sınır kontrollerini yeniden devreye sokmak istemediklerini vurgulayan Maiziere, "Sorumlulukların yerine getirilmemesi durumunda bu en sonunda, Avrupa'da serbest trafiğin bitmesi anlamına gelir. Bunu istemiyoruz ve bunun önlenmesi lazım. Ancak herkes bu tehdidin bilincinde olması gerekir" diye konuştu.
Maiziere, sığınmacıların iltica başvurularını Avrupa'da ayak bastıkları ülkede yapmalarını öngören Dublin Anlaşması'na işaret ederek, İtalya ve Yunanistan'dan bu anlaşmaya uymaları çağrısında bulundu.
İtalya, Fransa ve Almanya'nın mülteci ve sığınmacı politikalarında birlikte çalışmaları gerektiğini dile getiren Maiziere, bu ülkelerin görüş birliğinde olmamaları durumunda çözümün zor bulunacağını kaydetti.
İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano da İtalya'ya gelen sığınmacıların bu ülkede kalmak istemediğine işaret ederek, bundan ders çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Alfano, Dublin Anlaşması'nın bugün işlevini yerine getirmediği yönünde bilincin oluştuğunu ifade etti.
İtalya-Fransa sınırındaki Ventimiglia kentinde bugün bir sığınmacı kampının boşaltılmasında polisle sığınmacılar arasında yaşananlara dikkati çeken Alfano, olayı "Avrupa'nın yüzüne vurulan darbe" olarak niteledi.
Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de ülkesinin sınırları kapatmadığını belirterek, İtalya ve Fransa'nın birlikte çalışma iradesine sahip olduklarını söyledi.
AB İçişleri Bakanları Toplantısı'nda farklı yollarla AB ülkelerine gelen sığınmacıların kota sistemiyle üye ülkelere dağıtılmasının ele alındığı ancak anlaşma sağlanamadığı öğrenildi.
Özellikle Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nin kota uygulamasına direndiği, İngiltere, İrlanda ve Danimarka'nın tümüyle bu uygulamaya karşı çıktığı bildirilirken, Almanya ve Fransa'nın ise AB Komisyonu'nun önerisinde iyileştirme yapılmasını istediği kaydedildi. Konunun AB Zirvesi'nde yeniden tartışılacağı vurgulandı.
AB Komisyonu gelecek iki yıllık dönemde 40 bin sığınmacıyı üye ülkelere belirlenen kotalar uyarınca dağıtmayı hedefliyor. Getirilecek kotalarda ülkenin nüfusu, refah düzeyi, işsizlik oranı ve şimdiye kadar sığınmacıları almada gösterilen performans gibi kriterler belirleyici olacak.