Güncelleme Tarihi:
ALMAN Meclisi geçen mayıs ayında oy çoğunluğuyla Fas, Tunus ve Cezayir’i de güvenli ülkeler listesine ekledi. Balkan ülkeleriyle Afrika ülkeleri Gana ve Senegal de Almanya’nın ‘güvenli ülkeler’ listesinde... Ancak bu listede yer almayan AB adayı tek ülke Türkiye...
Bir ülkenin ‘güvenli üçüncü ülke’ sayılması için Alman Anayasası ile AB mülteci yasası, o ülkede siyasi kovuşturmanın olmaması, insanların işkence gibi insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele görmemesi, şiddet ve silahlı çatışmaların bulunmaması şartını koşuyor. Bu nedenle Türkiye’nin güvenli ülke statüsüne dahil edilmesi konusunda Alman hükümetinde görüş ayrılığı yaşanıyor.
MÜSTEŞARA GÖRE DEĞİL
Başbakan Angela Merkel, ekimde Türkiye ziyareti öncesi Türkiye’nin güvenli ülke listesine alınması için bir engel görmediğini söyledi. Ancak Başbakanlık Müsteşarı ve mülteci politikaları koordinatörü Peter Altmaier’in yeni açıklaması, bu konuda görüş farkı olduğunu ortaya çıkardı. Altmaier, hükümetin Türkiye’yi güvenli ülke olarak görmediğini söyledi. Protestan Kiliselerinin mülteci sempozyumunda konuşan müsteşar Altmaier, Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Selmin Çalışkan’la bu konuda hemfikir olduğunu vurguladı.
SOL PARTİ ÖNERGE VERDİ
Bunun üzerine anamuhalefet partisi Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke, verdiği soru önergesinde, ‘hükümetin bu konudaki görüşünün değişip değişmediğini’ sordu. Soru önergesine cevap veren Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Michael Roth, Alman hükümetinin, Türkiye’nin güvenli ülke olduğu fikrinde “Herhangi bir değişiklik yok” dedi. Federal hükümet daha önceki soru önergesinde, “Türkiye güvenli ülke olarak mı muamele görecek?” sorusuna “Evet” cevabı vermişti.
KOMİSYON HAZIRLIK YAPIYOR
güvenli ülke statüsündeki ülkelerden gelen iltica başvuruları çok basit bir işlem görüyor. Kural olarak bu ülke vatandaşlarının iltica başvuruları reddediliyor ve kolayca ülkesine geri gönderiliyor. Hakkında adli kovuşturma bulunan kişiler de kolayca kendi ülkesine iade edilebiliyor.
Almanya’da ‘Türkiye güvenli mi, değil mi’ sorusunun altında, AB Komisyonu’nun güvenli ülkeler listesi hazırlığı içinde olması yatıyor. AB Komisyonu bu listeye Türkiye’yi de almak istiyor. Soru önergesini veren Sol Partili Jelpke, hükümetin kendi müsteşarını hiçe saydığını öne sürdü ve Türkiye’nin güvenli ülke listesine alınmasına karşı çıktı.