Güncelleme Tarihi:
Yapılan araştırmalara göre, işsizlik ölüm riskini iki katına çıkarıyor. Sheffield Üniversitesinin araştırmasına göre, işsiz kaldıklarında insanların ölüm riski iki katına çıkıyor ve bu sonuç yoksulluktan öte işsizliğin sosyal bir sorun olmasından kaynaklanıyor. Ekonomik durgunluk dönemlerinde de yaşam süresi ortalamasında azalma gerçekleşiyor.
Sağlık Araştırmaları Sitesinde yer alan Sheffield Üniversitesinden Profesör Danny Dorlingin çalışmasına göre, işsizlik ölüm riskini iki katına çıkarıyor. Profesör Danny Dorling işsiz kaldıklarında insanların ölüm riskinin iki katına çıktığının görüldüğünü ve bu sonucun yoksulluktan ziyade işsizliğin sosyal bir sorun olmasından kaynaklandığını belirtti. Profesör Dorling, ekonomik durgunluğun yol açtığı endişenin, daha çok kişilerin iç dünyasını etkilediğini ve bu sorunların ölçülebilen sonuçlarının buzdağının görünen kısmı olduğunu ifade etti.
MORTGAGE RUH SAÐLIÐINI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Profesör Dorling, mortgage ödemelerinde sorun yaşayan kişilerde ruh sağlığının olumsuz etkilendiğinin görüldüğünü kaydederek, 'Yakın zamanda yapılan bazı çalışmalarda ise sinirlilik, uykusuzluk, depresyon, mizaç durgunluğu ve bitkinlik gibi psikolojik strese yol açan durumların, erkeklerde tip 2 şeker hastalığı gelişme riskini, iki kat arttırdığı sonucuna ulaşıldı" dedi.
Profesör Dorling, son dönemde İngiltere toplumunda depresyonun görülme sıklığının arttığına işaret ederek, bunun tüketilen anti-depresan ilaç miktarından anlaşılabildiğini söyledi. İngilterenin Glaskow şehrinde her 10 kişiden 1inin bir tür anti-depresan ilaç olan Prosac kullandığını belirten araştırmacı, ayrıca ekonomik durgunluk dönemlerinde yaşam süresi ortalamasında da azalma gerçekleşebildiğini ifade etti.
TOPLUM SAÐLIÐINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Nottingham Üniversitesinden Profesör Richard Wilkinsonın araştırmasına göre ise, iş piyasalarındaki durgunluk toplum sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Wilkinson, işsizliğin en çok işsiz kalanları etkilediğini, ancak çalışmaya devam eden kişiler üzerinde de güvensizlik hissi üzerinden etkili olabildiğini belirtti.
Profesör Wilkinson, ekonomik durgunluk ve işsizliğin, sağlık üzerine olan etkisini, stres ilişkili hastalıklar üzerinden gösterebileceği konusunda yeni bulgulara ulaşılmış olduğunu bildirdi. Profesör Wilkinson, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan stresin kalp-damar sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinden etkide bulunarak sağlığı olumsuz etkileyebileceğini ve uzun dönemde erken yaşlanma sorununa neden olabileceğini de ifade etti.