Güncelleme Tarihi:
İsrailli komutanlardan Yoav Abergel, "Tatbikat, sonuçları itibariyle çok başarılı oldu" dedi. Türk donanmasının en büyük firkateyni Gökçeada ile Bandırma korveti, bir helikopter ve toplam 337 kişilik personelle katıldığı tatbikat, İsrail donanmasının 70 kişilik personeli olan en büyük firkateyni Lahavdan yönetildi.
İsrailden iki gemi ve helikopterler, ABD tarafından da biri akaryakıt tankeri iki gemi ve her iki taraftan toplam iki uçağın katıldığı tatbikatta, İsrail deniz kuvvetlerinin "669" adıyla bilinen özel kurtarma ekipleri de yer aldı. Tatbikatta bu yıl bir ilk gerçekleşti. İsrail basınıyla uluslararası basın kuruluşları, ortak tatbikatı izlemeye davet edildi. Tatbikata katılanlar ve gemiler, sabahın ilk ışıklarıyla Hayfa Limanından ayrıldı. Gündüz ve gece iki ayrı bölüm halinde yapılan tatbikatın ilk safhasında helikopterlerin havadan yakıt ikmali gerçekleştirildi. Olası bir afette denize düşenlerin kurtarılması operasyonu da yapıldı.
İsrail, Türkiye ve ABD hava ve deniz kuvvetleri arasında enformasyon alanında işbirliğiyle, kurtarılacak hedeflerin yerleri belirlendi. Denizde yeşil renk bir işaretlemeyle operasyon alanı sabitlendi. Helikopterlerden buralara şişme botlar atıldı. Bir İsrail helikopteri, belirlenen alana kurtarma ekiplerini havadan indirdi. "669" kurtarma ekiplerini taşıyan botlar, mankenlerden oluşan kazazedeleri bulundukları noktalardan alarak gemilere taşıdı.
Gökçeada firkayteniyle birlikte gelen bir Türk helikopteri de hem yakıt ikmali yaptı, hem de gündüz tatbikatının son bölümünde gemiye yaklaşarak, havadan, içinde firkateynin amblemini taşıyan bir kupanın yer aldığı paketi Lahav mürettebatına hediye etti. Tatbikatın gece bölümünde de benzer operasyonlar yapıldı. Tatbikatta her üç ülkenin subayları, diğer ülkelerin gemilerinde yer alarak buradaki çalışmalarını gözlemledi.
Tatbikatı yöneten İsrail donanmasının Filotila komutanı Abergel, tatbikat sonunda AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, "Çok başarılı bir tatbikat oldu" dedi. Abergel, üç ülke kuvvetlerinin beklentileri açısından, her şeyin yapılan planlamalar doğrultusunda gerçekleştirildiğini ifade etti.
Abergel, tatbikatın hem Türk gemilerince, hem de ABD tarafından aynı şekilde uygulandığını, her kademenin zamanında ve talimatlar doğrultusunda ilerlediğini söyledi. İsrailli komutan, "Burada önemli olan ekipler arasında ortak dile sahip olmaktır ve bu da tatbikatta yer alan ülkeler arasında fazlasıyla mevcut" dedi.
Türk donanmasından örnek veren Abergel, Türk donanmasını yıllardır tanıdığını, iki tarafın bu alanda konuştuğu dilin ortak olduğunu belirtti ve uygulamada giderek daha başarılı olunduğunu ifade etti. Abergel, bir soru üzerine, bu tür tatbikatların maliyetlerinden çok daha öte sağlanan sonuç ve elde edilen yararların önemine dikkati çekti.
"Güvenilir Denizkızı Arama ve Kurtarma Tatbikatı", düzenli olarak Akdenizde seyreden üç ülkenin donanma ve hava kuvvetleri arasında yapılıyor. İsrail donanmasının amiral gemisi olarak adlandırılan 1994 ABD yapımı
İnf Lahav dinlenme salonunu, karşılıklı ziyaretlerden oluşan plaketlerle daha önce gerçekleştirilen tatbikatlar sırasında alınan plaketler süslüyor.
Abergel, daha önce de tatbikatın bölgede diğer ülkeleri doğrudan hedef alan askeri bir amacının olmadığının altını çizerek, tamamen insani gayeler taşıdığını söylemiş ve bölge ülkelerini tatbikatı gözlemlemeye ve katılmaya çağırmıştı. Tatbikat bugün üç ülkenin temsilcileri arasındaki toplantılarla sürecek ve yarın sona erecek.