İşportacı K. Afrika'yı yakacak

Güncelleme Tarihi:

İşportacı K. Afrikayı yakacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2011 11:10

Kuzey Afrika ülkelerinden Tunus'ta 23 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin kaçmasıyla sonuçlanan isyan, geçen ay üniversite mezunu bir seyyar satıcının kendisini yakması üzerine başlamıştı. Komşu Cezayir'de dün bu olayı hatırlatan şekilde, belediyenin önünde kendisini ateşe veren bir kişi öldü. Bölgedeki domino etkisi bugün devam etti. Mısırlı bir genç, parlamento binası önünde kendisini yaktı.

Haberin Devamı

Tunus'ta diplomalı işsizlerin haftalardır süren sokak eylemlerinin ardından geçtiğimiz cuma günü ülkeden kaçan devrik Devlet Başkanı Bin Ali ve eşinin 45 milyon euro değerinde 1.5 ton altını da beraberinde götürdüğü bildirildi.

Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesinin haberine göre, Bin Ali'nin eşi Leyla Trabelsi Tunus Bankası'ndan çektiği altınlarla önce Dubai, ardından da Suudi Arabistan'ın Cidde kentine kaçtı.

MISIR'DA DA BİR GENÇ KENDİNİ YAKTI

Tunus’ta devlet başkanının Suudi Arabistan'a kaçmasıyla sonuçlanan isyanı başlatan intiharı hatırlatan şekilde komşu Cezayir’den sonra bugün de Mısır'da bir genç kendini yaktı.

El Cezire televizyonunun internet sitesinde yer alan haberde, görgü tanıklarına dayanarak, Mısır parlamento binası önünde bir gencin kendisini yaktığı bildirildi.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı sözcüsü, sağlık durumu net olarak bilinmeyen gencin küçük bir lokanta işlettiğini ve ekonomik sıkıntı içinde olduğunu belirtti.

DOMİNO ETKİSİ PANİĞİ

Tunus’ta yaklaşık bir ay süren sokak protestolarının ardından 23 Bin Ali’nin Suudi Arabistan’a kaçarak iktidarı bırakmak zorunda kalması, bölgedeki diğer Arap ülkelerinde de “domino etkisi” paniğine yol açtı. Arap dünyasında halk ayaklanmasıyla devrilen ilk lider olan Bin Ali’nin sonu, diğer Arap liderlerin de korkulu rüyası haline geldi.

Cezayir'de protesto için belediyenin önünde kendisini yakan işsiz bir adam dün hayatını kaybetti. Muhsin Buterfif adlı Cezayirli, Bukhadra şehrinde iş ve ev istemek için belediye başkanıyla görüştükten sonra üzerine benzin dökerek kendisini ateşe vermişti. Ağır derecede yanan Buterfif, dün öldü. Buterfif’in ölümü üzerine, başkent Cezayir’in 700 kilometre doğusundaki Tebessa vilayetine bağlı şehirde 100 kadar kişi protesto gösterisi yaptı. Vali de belediye başkanını görevden aldı.

Cezayir'de son 5 gün içinde Buterfif dışında 3 Cezayirli'nin daha kendini ateşe verdiği belirtildi.

Cezayir'de yayımlanan El Vatan ve El Haber gazeteleri, Senuci Tovat adındaki bir kişinin başkent Cezayir'in 350 kilometre batısındaki Motaganem kentinde, üzerine benzin dökerek kendini ateşe verdiğini, ancak Tovat'ın hayati tehlikesinin bulunmadığını bildirdi. Gazeteler, Avişya Muhammed isimli Cezayirli'nin çarşamba günü Bordj Menail'de, dördüncü kişininse Cicel kasabasında kendini yaktığını belirtti.

Haberin Devamı

Cezayir'de geçen haftalarda işsizlik ve hayat pahalılığına karşı isyan çıkmış, resmi rakamlara göre isyanda 2 kişi ölmüş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Yemen’in başkenti Sana’da dün toplanan 1000 kadar öğrenci Araplara liderlerine isyan etme çağrısı yaptı. Öğrenciler Yemen’in 32 yıllık Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’i kast ederek “Devrilmeden bırak” pankartı açtı. Ürdün’deki İslami Hareket Cephesi ise Arap rejimlerine rönesans çağrısı yaparak halka daha fazla özgürlük verilmesini talep etti. Suriye’de ise kamu çalışanlarının yakacak ödeneği yüzde 72 artırıldı.

"ARAPLARIN İŞİNE BURNUNUZ SOKMAYIN"

Benzeri olayların patlak vermesinden endişe edilen ülkeler arasında demir yumrukla yönetilen Mısır ve Fas da bulunuyor. Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, Batı’yı Arapların iç işlerine karışmamaları konusunda uyardı. Bu hafta Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde Arap dışişleri bakanlarını ağırlayacak olan Ebul Geyt, Arap Birliği’nin bu konuda bir bildiri yayınlamasını talep ettiklerini söyledi. Mısırlı bakan, Tunus’taki ayaklanmanın diğer Arap ülkelerine de yayılacağı yönündeki tahminler için ise "saçmalık" ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Tunus olayları üzerine, Arap liderleri halkla işbirliği içinde reform yapmaya çağırmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!