İspanya bankaları kurtarmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

İspanya bankaları kurtarmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2012 15:19

İspanyol Hükümeti, bankaları kurtarmak için kredi yardımı istediği Euro Grubu’na resmi başvuruyu yaptı.

Haberin Devamı

İspanya Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen bilgilerde, İspanyol bankalarının sermayelerinin yeniden yapılandırılması için alınacak dış yardımla ilgili resmi sürecin, Ekonomi Bakanı Luis de Guindos’un, İspanyol Hükümeti, bankaları kurtarmak için kredi yardımı istediği Euro Grubu’na resmi başvuruyu yaptı.

Grubu Başkanı Jean Claude Juncker ve diğer Avro Grubu ülkelere bu sabah gönderdiği bir yazıyla başladığı bildirildi. Açıklamada, ”Bu yardımın şekillenmesi, aktüel şartlara göre farklı koşullarda olabilir ve gelecekte buna karar verilebilir” denildi.

Uzmanlar bunun anlamının, ilk aşamada geçici olarak Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) kullanılacağı, daha sonra Avrupa İstikrar Mekanizması’ndan yardım alınacağı şekilde yorumlanabileceğini savundu. İspanyol Hükümeti ile Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun teknik heyetleri arasında müzakereler birkaç hafta önce başlamış olsa da, resmi yazının bugün gönderilmiş olmasından dolayı bankaların kurtarılması için istenen kredinin nereden, nasıl, ne kadar faizle karşılanacağı gibi şartlarıyla ilgili bilgi verilmedi.

Müzakerelerin, Euro Grubu’nun toplanacağı 9 Temmuz tarihine kadar tamamlanması ve bu tarihte İspanyol bankalarına verilecek kredinin şartlarının açıklanması öngörülüyor. Bu arada İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, müzakerelerde amaçlarının, kredinin en düşük faizde ve olabilecek en uzun geri ödemede sağlanması olduğunu açıkladı.

Margallo, ”Bizim için önemli olan geri ödemenin vadesi ve faiz oranıdır. Eğer uzun vadeli ve düşük faizli bir kredi sağlanırsa bu bizim için çok daha iyi olur” dedi. Ekonomi Bakanı Guindos da, geçtiğimiz cuma günü yaptığı bir açıklamada, dış yardım alan diğer ülkelere uygulanan parametrenin İspanya için de olmasını beklediklerini, 5-10 yıl aralığında geri ödemesiz, 15 yıl gibi uzun vadeli, faiz oranı yüzde 3-4 arasında bir kredi istediklerini ifade etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!