Güncelleme Tarihi:
'Yüzyılın olayı olacak' şeklinde beklentiler yaratan ISON Kuyruklu Yıldızı, Güneş'e çok yakın olduğu için teknik olarak gözlemlenemeyecek. Beklendiği gibi dolunay kadar parlak da olmayacak, ama 15 Kasım’dan sonraki 1 hafta boyunca sabaha karşı çıplak gözle izlenebilecek.
TÜBİTAK’ın Antalya Bakırlıtepe’deki Türkiye’nin en iyi teleskoplarına ve teknik birikime sahip olan gözlemevinde, ’parlaklığı dolunay kadar olacak’, ’yüzyılın olayı’, ’gündüz-gece çıplak gözle görülebilecek’ gibi beklentilere yol açan ISON Kuyruklu Yıldızı'na ilişkin gözlem projesi yürütülüyor.
DOLUNAY KADAR PARLAK GÖRÜNMEYECEK
TUBİTAK Ulusal Gözlemevi’nden (TUG) Dr. Tuncay Özışık, yaygın olarak ’Comet ISON’, astronomi literatüründe ’C/2012 S1’ olarak adlandırılan kuyruklu yıldızın, TUG’dan ayna çapı 100 cm olan T100 teleskobuyla gözlendiğini söyledi. Dr. Özışık, "Tahminler geçmiş yıllarda geçen iki kuyruklu yıldızdan daha parlak olacağıydı. Dolunay kadar parlak gözükecek gibiydi ama şu anki gözlemler, pek o kadar olmayacağını gösteriyor. Güneş'e çok yaklaştığı için parlak olacak ama teknik olarak biz göremeyeceğiz" dedi.
ÇEKİRDEKTE KIRILMA BEKLENİYOR
Güneş'in çevresinde hiperbolik bir yörüngede dönen kuyruklu yıldızın, Güneş'e doğru gelerek çok yakın noktadan geçeceğini ve sonra yörüngesinde tekrar uzaklaşacağını belirten Dr. Özışık şöyle konuştu:
"Güneş'e çok yaklaşacağı için çekirdeğinde bir kırılma bekleniyor, parçalanma olabilir. Biz o parçalanmayı, geçtikten sonra da gözlemleyebileceğiz. Hem Dünya’da hem Türkiye’de yerden teleskopla bu anlamda yapılan ilk gözlem olacak. Diğer kuyruklu yıldızlardan farkı, öncesi ve sonrası gözlenebilecek."
GÜNEŞ’E ÇOK YAKLAŞACAK
Kuyruklu yıldızın Güneş’e 28 Kasım’da çok yaklaşacağını, 1 milyon 860 bin kilometre uzağından geçeceğini belirten Dr. Tuncay Özışık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Güneşin yarıçapını da düşünürsek, Güneş’in yüzeyinden 1.2 milyon km uzakta olacak. Yani Dünya’nın Güneş’e uzaklığından daha yakın bir noktadan geçecek. Ama Dünya’ya fazla yaklaşmayacak, en yakın geçeceği nokta 26 Aralık’ta 64 milyon kilometre olacak. Güneş’e çok yaklaştığında, bize de yakın olacak ama Güneş’e en yakın konumları teknik olarak gözlemlenemeyecek."
Halley'in geçişi
TÜRKİYE İLK KEZ KUYRUKLU YILDIZ TAYFI ALACAK
Dr. Tuncay Özışık, ISON’a ilişkin tayf gözlemi de yapılacağını ve bu yöntemle kimyasal yapısının ortaya çıkarılacağını kaydetti. TUG’da bulunan 1.5 metrelik teleskopla ISON’un tayfının alınması başarılırsa, Türkiye’de ilk kez bir kuyruklu yıldızın tayfının (birleşik bir ışık demetinin bir biçmeden geçtikten sonra ayrıldığı basit renklerden oluşmuş görüntü) teleskopla alınmış olacağına işaret eden Dr. Özışık şunları söyledi:
HALLEY'DE SİYANÜR KORKUSU İNTİHAR ETTİRMİŞTİ!
"1910’da Halley Kuyruklu Yıldızı Dünya'ya çok yakın geçti, o zaman tayf alımı bu kadar gelişmemişti. Kimyasal yapısında, kuyruğunda siyanür olduğunu biliyorlardı. Dünyaya yaklaştıkça, ’zehirlenip öleceğiz’ diye intihar edenler bile oldu. Kimyasal yapısını bilmek çok önemli. Şimdi anlıyoruz ki, kuyruğunda siyanür miktarı çok cüzi ama o günkü koşullarda fizik, astronomi çok ileri değildi, bilinemiyordu. Şimdi tayfını alırlarsa tüm kimyasal yapısı, içinde ne kadar hangi elementten var onu da öğrenmiş olacağız."