İşlem parasının iadesini isteyin

Güncelleme Tarihi:

İşlem parasının iadesini isteyin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2012 16:58

Almanya’da Chemnitz Sparkasse Bankası bankaların kredi çeken müşterilerinden aldığı işlem parasının yasal olmadığı yönündeki Dresden Eyalet Mahkemesi kararına itirazını Yargıtay’dan geri çekti. Kredi için işlem parası ödeyen banka müşterilerinin sözleşmelerini dikkatli incelemesinde fayda var.

Haberin Devamı

Almanya'da Yargıtay (Bundesgerichtshof) geçtiğimiz pazartesi tüketicileri yakından ilgilendiren bir karar hakkında açıklama yaptı.

Bankaların kredi çeken müşterilerinden aldığı işlem parasının yasal olmadığı yönünde alınan karara itiraz eden Chemnitz Sparkasse bankası, 9 Eylül'de Yargıtay'da görüşülecek konu öncesi bu karara olan itirazını geri çektiğini açıkladı. Yargıtay'dan yapılan açıklamada Dresden Yüksek Eyalet Mahkemesi'nin işlem paralarının yasal olmadığı yönünde 29 Eylül 2011 tarihinde Az: 8 U 562/11 dosya numaralı kararının geçerli olduğu bildirildi.

Eyalet mahkemeleri tarafından alınan kararlarda, kredi vererek bankaların zaten kazanç sağladığına vurgu yapılarak, bankaların kredi çeken müşterilerinden işlem parası talep edemeyeceklerine hükmedilmişti.

Tüketiciler ne yapmalı?

Yatırım Danışmanlığı Enstitüsü (iff) tarafından yapılan açıklamada, tüketicilerin kredi çektikleri bankalara başvuruda bulunarak, çektikleri kredi için ödedikleri işlem parasını geri talep etmeleri tavsiyesinde bulunuldu. İff'den yapılan açıklamada ayrıca, ödenen işlem paralarının 3 sene geriye dönük talep edilebileceği bildirilerek, işlem parasının yasal faizinin de geri ödenmesinin istenebileceği belirtildi.

Bankanıza başvurun

İşlem parasının yasal olmadığı yönünde alınan karara yapılan itirazın geri çekilmesinin tüketiciler için ne anlama geldiğini Hessen Tüketicileri Koruma Merkezi'nin finans danışmanı Eva Raabe'ye sorduk. Eva Raabe'nin sorumuza verdiği yanıt şöyle: "Karara itiraz 9 Eylül'de Yargıtay tarafından bu konunun görüşülmeyeceği anlamına geliyor. Karara itiraz edilmeseydi 9 Eylül'de Yargıtay bu konuda muhtemelen tüketicilerin lehine nihai kararını verecekti. Karara itirazın geri çekilmesi Yargıtay'ın bu konuda karar almasını önlemek adına atılmış bir adım olarak gözüküyor. Elimizde şu an yüksek eyalet mahkemelerinin aldığı kararlar var. Önümüzdeki dönemlerde konuyla ilgili tekrar Yargıtay'a itirazlar beklenebilir. Tüketiciler bankalarda yaptıkları kredi sözleşmelerini inceleyip, eğer çektikleri krediler için işlem parası ödemişlerse bunun geri ödenmesi talebini yazılı bir şekilde yapmalılar. Bankalar muhtemelen tüketicilerin bu isteklerine olumlu yanıt vermeyeceklerdir. Ne kadar çok tüketici ödediği haksız işlem parasını geri talep ederse, bu konuda kamuoyu yaratma şansımız o kadar büyük olur. Tüketiciler mahkeme yolunu seçebilecekleri gibi çevrelerinde bulunan Tüketiciyi Koruma Merkezleri'nden de yardım alabilirler."

ÖRNEK İTİRAZ MEKTUBU

Bu linke tıklayarak Sachsen Tüketicileri Koruma Merkezi'nin hazırladığı örnek itiraz mektubuna ulaşabilirsiniz. Linki açtığınızda Word dosyası olarak hazırlanmış örnek itiraz mektubu açılıyor. Bu mektubu doğru bir şekilde doldurup bankanıza gönderebilirsiniz. Örnek itiraz mektub: link

8 mahkeme kararı

İşlem parasının yasal olmadığı yönünde karar alan bankalar ve karar numaraları şöyle: OLG Bamberg 04.08.2010 (3 U 78/10), OLG Dresden 02.12.2010 (8 U 1461/10), OLG Zweibrücken 21.02.2011 (4 U 174/10), OLG Düsseldorf 24.02.2011 (I-6 U 162/10), OLG Hamm 11.04.2011 (31 U 192/10), OLG Karlsruhe 03.05.2011 (17 U 102/10), OLG Frankfurt/Main 27.07.2011 (17 U 59/11), OLG Dresden 29.09.2011 (8 U 562/11), OLG Celle 13.10.2011 (3 W 86/11).

Kadınlar risk hayat sigortasına daha çok ödeyecek

SENE sonunda sigortalarda kadın-erkek ayrımının kaldırılacağı Almanya’da, risk hayat sigortalarının fiyatları kadınlar için önemli oranda artacak. Almanya’da 21 Aralık’tan itibaren sigortalarda cinsiyete bakılmaksızın tek tarife uygulamasına geçilecek. Yeni uygulama ile sigorta şirketine bağlı olarak kadınlar için risk hayat sigortalarının fiyatı yüzde 55’e kadar artabilecek. Bu yüzden risk hayat sigortası yaptırmak isteyen kadınların acele etmesinde fayda var. 520 farklı sigortayı karşılaştıran uzmanlar tüketicilere hemen ilk sigortayla sözleşme yapmamalarını önererek, en ucuz sigorta ile en pahalısı arasında yaklaşık 200 Euro fark olabileceği uyarısında bulundu.

Tüketicilerin bilgi alma hakkına yeni düzenleme getiriliyor

ALMANYA’da 1 Eylül’den itibaren uygulamaya geçilecek Tüketici Bilgi Alma Yasası çerçevesinde tüketicilerin, resmi daireler tarafından çeşitli ürünler hakkında yapılmış araştırmaların sonuçlarına daha hızlı bir şekilde ulaşmalarına imkan tanınacak. Mayıs 2008’den beri bu tip bilgilere ulaşmanın mümkün olduğu Almanya’da, yürürlüğe girecek yeni yasayla bu sürecin daha da hızlandırılması hedefleniyor.

Tüketiciler gıda maddeleri, tekstil ürünleri, oyuncak, temizlik maddeleri, elektronik aletler, mobilya ve ev aletleri hakkında yapılan araştırmaların sonuçları hakkında resmi dairelere soru yönlendirebilecek. Yapılan araştırmaların sonuçlarının büyük bir çoğunluğunun tüketicilere ücretsiz olarak verilmesi planlanıyor. İçeriğinde yasalarca izin verilen sınırların üstünde zararlı maddelere rastlanan ürünler, tüketiciler tarafından herhangi bir sorunun yönlendirilmesi beklenmeden kamuoyuna açıklanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!