İşlem parasında son karar Yargıtay’da

Güncelleme Tarihi:

İşlem parasında son karar Yargıtay’da
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2011 14:39

Almanya’da Karlsruhe Yüksek Eyalet Mahkemesi’nin bankalarınkredi çeken müşterilerinden aldığı işlem parasının yasal olmadığıyönündeki karar henüz tüm tüketiciler için emsal teşkil etmiyor.

Haberin Devamı

İÇİNDE bulunduğumuz senenin mayıs ayında Karlsruhe Yüksek Eyalet Mahkemesi tarafından alınan Az. 17 U 192/10 numaralı kararda, bankaların kredi çeken müşterilerinden aldığı işlem paralarının yasal olmadığına hükmedilmiş ancak temyiz yolunun açık olduğu belirtilmişti.

Bu konunun önümüzdeki sene Yargıtay tarafından görüşülerek nihai karara bağlanması bekleniyor. Eğer Yargıtay işlem paralarının yasal olmadığına hükmederse, çektiği kredi için işlem parası ödemek zorunda kalan tüketiciler ödedikleri parayı geri alabilecek.

Hessen Tüketicileri Koruma Merkezi’nin finans danışmanı Eva Raabe’nin kredi çekenlerden alınan işlem paraları konusu hakkında kendisine yönellttiğimiz sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Kredi çekmiş tüketiciler çektikleri kredi için ödedikleri işlem parasını geri almak için ne yapmalı?
Tüketiciler öncelikle kredi sözleşmelerinde işlem parası ödeyip ödemediklerini kontrol etmeliler. İşlem parası ödeyen tüketiciler kredi çektikleri bankaya şimdiden yazılı başvurarak işlem parasının iadesini talep edebilirler.

Her kredi çeken kişi, kredi çekerken ödediği işlem parasını geri alabilir mi?
Kredi için ödenen işlem paralarının yasal olmadığı yönündeki alınan kararlar Yüksek Eyalet Mahkemeleri tarafından alındı. Bu kararlar henüz herkes için emsal teşkil etmiyor. Önümüzdeki sene Yargıtay’ın bu konuda son kararı alması bekleniyor. Yargıtay’ın alacağı karar tüketicilerin lehine olursa karar herkes için emsal teşkil edecek. Yüksek Eyalet Mahkemeleri tarafından alınan kararların dosya numaralarından bazıları şöyle: OLG Karlsruhe Az. 17 U 192/10, OLG Bamberg Az.3U 78/10, OLG Dresden Az. 8 U 1461/10, OLG Zweibrücken Az. 4 U 174/10.

Kaç sene geriye dönük ödeme yapılıyor? Önceki senelerde kredi çekmiş kişiler, haklarının kaybolmaması için acele etmeliler mi?
Eğer kredi çeken kişi ödediği işlem parasını geri alma hakkı olduğu konusunda bilgi sahibi ise geri alma hakkı 3 yılla sınırlı. Konuyla ilgili yayınlan mahkeme kararları veya alınan hukuki danışmanlık hizmetleri sonucu kişilerin konuyla ilgili bilgi sahibi oldukları kabul ediliyor. Eğer kredi çeken kişi, ödediği işlem parasının yasal olmadığı konusunda bilgi sahibi değilse bu hak 10 yıl geriye dönük de talep edilebiliyor. Bu konu karışık olduğu için kişinin durumuna göre hukuki danışmanlık desteği almasında fayda var.

Bankaların işlem parasını ödemeyi reddetmesi durumunda tüketiciler ne yapmalı?
Tüketiciler ödedikleri işlem paralarını geri almak için mahkemeye gidebilirler. Mahkeme hem masraflı olduğu hem de uzun sürebileceği için tüketiciler mahkemeye gitmek yerine bankalarıyla bu konuda Yargıtay’ın vereceği son karara kadar haklarının zaman aşımına uğramaması için anlaşma yolunu da seçebilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!