İslami holdingler yandı

Güncelleme Tarihi:

İslami holdingler yandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2012 10:11

Alman Federal Meclisi Dilekçe Komisyonu, yeşil sermaye holding mağdurları için Federal Hükümetin devreye girmesini kararlaştırdı. Komisyon, Alman hükümetinin, Türk hükümeti ile konuyu görüşüp çözüm bulmasını da istedi.

Haberin Devamı

Alman Federal Meclis Almanya’da yüksek kar vaadiyle para toplayan yeşil sermaye holdingler için önemli bir adım attı. Federal Meclis Dilekçe Komisyonu, Almanya’da yaşayan holding mağdurlarının sorunlarının çözümü için Alman Hükümeti’nin, Türk Hükümeti ile temas kurmasını karara bağladı.

Meclis Dilekçe Komisyonu kararı, Rüsselsheim’da yaşayan Yimpaş mağduru Raşit Öztürk ile Raunheim’da yaşayan Bekir Benli’nin topladığı yüzlerce imza ile birlikte gönderdiği başvuru dilekçesi üzerine aldı. Öztürk ve Benli, Almanya’da yaşayan yüz binlerce Türk ve Alman vatandaşının yüksek kar vaadiyle Yimpaş gibi İslami holdingler tarafından dolandırıldıklarını, tüm yasal yollara başvurmalarına ve mahkeme kararlarına rağmen paralarını geri alamadıkları belirterek, “Bize sizden başka yardım edecek kimse yok” sözleri ile yardım istemesi üzerine aldı.

Dışişleri’nden yazı

Komisyon kararını vermeden önce Federal Dışişleri Bakanlığından konu ile ilgili bilgi de istedi. Alman Dışişleri Bakanlığı’nca komisyona gönderilen bilgi notunda şu görüşlere yer verildi: “Dilekçe Komisyonu’nda dile getirilen sorun Dışişleri Bakanlığı’nca bilinmektedir. Türk kökenli holdingler 1990’lı yılların ortasından itibaren Almanya’da yaşayan Türkleri yüksek gelir ve İslami kurallara uygun yüksek kar vaadiyle yatırım yapmaya çağırmıştır. Fakat vaat edilen para kendilerine ödenmemiştir. Mağdurlar Alman mahkemelerinde tazminat davalarını kazanmışlardır. Davalılar ise yasal süreç ve hukuk kuralları çerçevesinde mahkemelere çağrılmalarına rağmen duruşmalara katılmamışlardır.”

Ankara’nın bilgisi yokmuş

Dışişleri Bakanlığı’nın komisyona gönderdiği yazıda, Almanya’da alınan mahkeme kararlarının usul hatası olmadığı sürece uluslararası anlaşmalar gereği tanınması gerektiği hatırlatılarak, “Dışişleri Bakanlığı politik düzeyde 2009 yılında konuyu devletler arası konsültasyonlarda gündeme getirdi. Türk tarafı Almanya’da holdinglere yönelik alınan mahkeme kararlarının Türkiye’de kabulü ve kararın uygulanması ile ilgili Türk hükümetinin bilgisi olmadığını söylemiştir.

Türk tarafı konuyu kontrol edeceklerini söylemiştir. Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği birkaç örnek kararı Türk Dışişleri Bakanlığı’na iletmiştir” görüşü yer aldı. Federal Meclis Dilekçe Komisyonu, Alman Dışişleri’nden gelen yazıyı ve başvuruları değerlendirdikten sonra Federal Hükümetin konuyu takip edip zarara uğrayanların mağduriyetinin giderilmesi için girişimde bulunması kararını aldı. Aldığı kararı da hükümete bildirdi.

Kanun uygulansın

Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Demirci, Almanya’da 200 bini Alman vatandaşı olmak üzere 800 bin İslami holding mağdurunun bulunduğunu söyledi. Demirci, “78 holding toplam 30 milyar Dolar karşılığı para topladı. Bu paralar iade edilmedi. Kazanılan davaların kararları da uygulanmıyor. Bizler Türk hükümetinden para istemiyoruz. Sadece kanunları uygulayıp şirketlerin mal varlığına el konulmasını ve mağdurlara alacaklarının ödenmesini istiyoruz. Bu suç Almanya’da işlendi. Federal Meclis Dilekçe Komisyonu’nun aldığı karar yerindedir. Hükümet bu kararı uygulamalı” dedi.

Almanya adalet için girişimde bulunmalı

Dilekçe Komisyonu üyesi Yeşiller milletvekili Memet Kılıç, “Almanya’da organize şekilde insanlar dolandırıldı. Geri iade edilecek vaadiyle paralar toplandı fakat hiçbir zaman iade edilmedi. İnsanların mağduriyetinin giderilmesi için federal hükümet devreye girip Türkiye’de adaletin işlenmesini sağlamalı. Dilekçe Komisyonunun aldığı karar sorunun çözümü için önemlidir” dedi.

Şimdi ne olacak?

Bundan sonraki süreçte, Alman hükümetinin dilekçe komisyonunun önerisini değerlendirebileceği, ancak uygulamak zorunda olmadığı hatırlatıldı. Bir komisyon üyesi, daha sonra hükümete soru önergesi ile o ana kadar konuyla ilgili neler yapıldığını sorma hakkına sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!