İslam Konferansı 2. kez toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

İslam Konferansı 2. kez toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2010 11:22

Berlin'de yarın ikinci kez toplanacak olan İslam Konferansı'nın gündeminde, Müslüman ve Hıristiyanların birlikte yaşamında karşılaşılan pratik sorunlar ve çözüm önerileri var.

Haberin Devamı

ALMANYA'da yaşayan 4 milyon Müslüman'ın Alman toplumuna daha iyi entgre olması amacıyla dönemin İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin 2006 yılında hayata geçirdiği İslam Konferansı'nın ikinci toplantısı, yarın başkent Berlin'de yapılacak.


Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin başkanlığındaki toplantıda, okullarda İslam din dersi, cinsiyet ayrımcılığı, İslam'ın İslamizm köktendinciğinden ayrı tutulması gibi Müslümanların gündelik hayatta karşılaştıkları pratik sorunlar ve çözüm önerileri, en önemli gündem maddesi oluşturuyor. Bakan de Maiziere, İslam Konferansı'nı "Alman Devleti ile Almanya'da yaşayan Müslümanlar arasındaki en önemli forum" diye tanımlıyor.


İki fireli katılım
2. İslam Konferansı'na Alman tarafından 17, iki fire veren Müslüman tarafından ise 15 temsilci katılacak. Ayyub Axel Köhler başkanlığındaki Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD), somut hedeflerin konmaması, uygun olmayan kişilerin davet edilmesi ve İslam düşmanlığı konusunun yeterince ele alınmayacak olmasını gerekçe gösterek 2. dönem İslam Konferansı'na katılmıyor. İçişleri Bakanı de Maiziere de, "Alman istihbaratı tarafından izlenenlerle aynı masada oturmak istemiyorum" diyerek Milli Görüş teşkilatının üye olması nedeniyle Almanya İslam Konseyi'ne toplantıya davet etmemişti.

Haberin Devamı

Böylece toplantıya Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) isimli Köln merkezli iki dini çatı kuruluşu katılacak.


Kilise Günü'nde buluşalım
Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, ünlü reformist Martin Luther King'e ait olan "Bir rüyam var" sözlerinden hareketle, "Benim de hayalim, Hıristiyan ve Müslümanlar arasında ortak bayramlar kutlamak, farklı görüşlerin savunulduğu tartışmalar düzenlemek ve Kilise Günü'nde bir araya getirmek" dedi. Bild am Sonntag Gazetesi için kaleme aldığı makalede, Münih'te katıldığı Ökümenlik Kilise Günü'nün çok renkli geçtiğine işaret eden de Maiziere, "Hıristiyanlık'taki farklı akımların ortak yönlerinin dile getirildiği, daha iyi bir diyalog çağrısı yapıldığı ve yapıcı tartışmaların düzenlendiği böyle bir etkinliğin, İslam'la düzenlenmesi için ne kadar daha süreye ihtiyacımız var" diye sordu.

Haberin Devamı

İşte katılımcılar:
İslam tarafı: Hamed Abdel-Samad (politik bilimci), Bernd Ridwan Bauknecht (din bilimci), Sineb El Masrar (Genel Yayın Yönetmeni, Gönül halat Mec (avukat), Abdelmalik Hibaoui (imam), Hamideh Mohagheghi (teolog), Armina Omerika (İslam bilimci), Bülent Uçar (İslam bilimci), Turgut Yüksel (sosyolog), Tuba Işık-Yiğit (dinbilimleri doktora öğrencisi).


Çatı örgütleri: Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ), Alman Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Almanya Bosna İslam Cemaati (IGBD), Almanya Türk Toplumu (TGD).


Alman tarafı:
Federal düzeyde: Federal İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık, Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanlığı, Federal Dışişleri Bakanlığı, Federal Aile-Yaşlılar- Kadınlar ve Gençlik Bakanlığı, Federal Bilim ve Araştırma Bakanlığı.

Haberin Devamı

Eyaletler düzeyinde: İçişleri Bakanları Konferansı (Şu andaki dönem başkanı Hamburg, SPD ikdidarındaki eyaletlerin temsilcisi Berlin, CDU iktidarındaki eyaletlerin temsilcisi Hessen.


Kültür Bakanları Konferansı (Şu andaki dönem başkanı Bavyera ve Berlin)


Uyum Bakanları Konferansı (Şu andaki dönem başkanı NRW).


Yerel temsilciler: Duisburg, Nürnberg, Göttingen, Konstanz ve Bergkamen belediye başkanları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!