İslam Konferansı

Güncelleme Tarihi:

İslam Konferansı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2008 15:15

Dün Berlin'de 3.'sü düzenlenen İslam Konferansı'nda konuşan İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Almanya'daki okullarda İslam dini dersleri verilmesinden yana olduklarını söylerken, İslam Konferansı'na katılanlar arasında "dersi kim vermeli" tartışması yaşandı. Görüşünüzü bize e-mail ile gönderin burada yayınlayalım.

Haberin Devamı

ALMANYA'da yaşayan Müslümanlarla diyaloğun geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen İslam Konferansı'nın üçüncüsü dün Berlin'de yapılırken, gündeme İslam dini dersleri ve "Okullarda Almanca din dersini kim versin?" sorusu geldi.

Okullarda İslam Din Dersi'nin verilmesi için Alman devletinin güvenilir bir ortağa ihtiyaç duyduğunu ve bu konuda tüm hukuki şartların yerine getirilmesini istediğini belirten İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, İslam dersleri için Müslüman kuruluşların da karşılıklı güven ve uzlaşma yoluyla örgütlenmesi gerektiğini söyledi.
İslam dini dersi

Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Almanya'daki okullarda İslam dini dersleri verilmesinden yana olduklarını söyledi. Daha önceki toplantılarda olduğu gibi 3. İslam Konferansı'nda da okullarda İslman dini derslerinin gündeme geldiğini belirten Wolfgang Schaeuble, 'Şayet Müslümanlar Katolikler, Protestanlar ve Museviler gibi İslam dini dersleri verilmesini isterlerse Anyasa'ya göre eşit davranılması gerektiği için bu mümkün olmalıdır. Ama dini cemaat olarak resmen tanınmaları için Almanya'daki Müslümanlar altyapıyı kendileri oluşturmalıdır. Şayet bu gerçekleşirse, eyaletlerin buna hazır olduğundan eminim' dedi.
Tartışma çıktı

Ancak konferanstaki asıl tartışma konusu, dersin kim tarafından verileceği sorusu oldu. Buna göre Almanca olması yönünde zaten uzlaşma sağlanan dersi kimin nasıl vereceği yönünde görüş ayrılıkları ortadan kalkmadı.
DİTİB, İslam Kültür Merkezleri, Anadolu Alevi Birlikleri Federasyonu gibi kurumlar, din derslerini dini cemaat statüsüne sahip kurumların vermesi gerektiğini dile getirdiler. İslam Kültür Merkezleri Birliği'den Mehmet Yılmaz, tıpki Hıristiyanlıktaki gibi, Müslümanlıkta da dini cemaat statüsü kazanmış Müslüman derneklerin İslam din dersini vermesini talep ettiklerini söyledi.
Kolat karşı çıktı

Frankfurt'taki Türk Alman Kulübü Başkanı Ezhar Cezairli ve Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat ise, din derslerinin cemaatler tarafından verilmesine karşı çıktı. Ezhar Cezairli, İslam din derslerinin, din ve kültür ahlak dersleri olarak verilmesini isterken, Kenan Kolat, "Eğer bunu dini cemaatlere bırakırsak, mezhepleşme meydana gelir. Dernekler kendi İslam anlayışları doğrultusunda İslam din derslerini çocuklarımıza vermiş olur. Bu da uzun vadede sorun yaşatabilir" dedi.
Alt yapı hazırlanacak

Ancak Kültür Bakanları Konferansı Dönem Başkanı olan Saarland Eyalet Kültür Bakanı Annegrit Kramp-Karrenbauer, bu derslerin Almanya'da üniversiteler ya da yüksekokullarda eğitim görmüş öğretmenler tarafından verilmesi gerektiğini dile getirdi. Alman bakan, "Örneğin gelecek ders yılında İslam din dersleri verilmesine başlanması halinde, buna personel ve malzeme olarak hazır mısınız" sorusuna, "Her şeyden önce bir tedrisat hazırlanması gerekir. Bu süre alır. Din derslerinin burada eğitim görmüş öğretmenler tarafından verilmesi gerektiği için, bu da zaman alır. Yani, kısa bir süre içerisinde bunun gerçekleşmesi mümkün gözükmüyor" diye konuştu.
İmamlar Almanca öğreniyor

Bakan Schaeuble, İslam dini derslerinin Almanca verilmesi gerektiğini belirtirken Almanya'daki okullarda kin kusan vaizlere yer olmadığının da altını çizdi. Alman Bakan, okullarda İslam dini dersleri verilmesi sayesinde bu gibilerin önünün kesileceğini de dile getirdi.
Wolfgang Schaeuble, "Şayet çocukları devlet okullarındaki din derslerine gönderebilirsek camilerde dini vecibelerin yerine getirilmesinde de değişiklik olacaktır. Biz Türkiye'den gönderilen imamların Almanya'ya gelmeden önce eğitilip, Almanca öğrenmeleri konusunda önemli gelişmeler kaydettik" dedi.
31 okulda veriliyor

Almanya'nın başkenti Berlin'de İslam Federasyonu kentin çeşitli kesimlerinde ilk ve orta dereceli 31 okulda İslam dini dersi veriyor. 21 öğretmen öğretmenin ders verdiği okullarda 4 bin 600'e yakın öğrenci İslam dini derslerine katılıyor.
Berlin Anadolu Alevileri Kültür Merkezi-Cemevi de Berlin'de 12 okulda "Alevi öğretisi" dersi veriyor. 4 öğretmen tarafından verilen derslere 200'e yakın öğrenci katılıyor.

ZİRVE İLE İLGİLİ DİÐER HABERLER

Bakan Schaeuble ne dedi?
http://www.hurriyet.de/?navi=manset&grp=SoloManset&an=1052&banner=0

Gündemde 10 madde
http://www.hurriyet.de/index.php?navi=manset&grp=SoloManset&an=1050&banner=0

Ahmet Külahçı: Hala muhatap bulunamadı
http://www.hurriyet.de/?navi=manset&grp=SoloManset&an=1053&banner=0

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!