İslam kadına engel olmaz

Güncelleme Tarihi:

İslam kadına engel olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2012 14:34

Almanya'da DİTİB çatısı altında görevli kadın din görevlileri düzenlenen çalıştayda buluştu. Çalıştaya katılan DİTİBBaşkanı Prof.Dr. Ali Dere, “Batı toplumunda İslam'ın kadının gelişimine engel olduğu şeklinde yanlış bir algı var. Oysa bu anlayış dinimizce de kabul görmüyor. Bu anlayışı değiştirmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

DİYANET İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Almanya'nın Bonn kentinde “Cami dernekleri kadın faaliyetleri değerlendirme çalıştayı” düzenledi. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) desteğiyle Bonn Jugendherberge'de yapılan çalıştaya, DİTİB'in Almanya çapındaki DİTİB cami derneklerinde görev yapan 50 civarında kadın din görevlisi katıldı. Çalıştayda cami derneklerinde görevli kadın çalışmaları ve kadın sayısının artırılması ele alındı. Çalıştayın açılışında “Kadın çalışmalarında yeni dönem” adı altında bir konuşma yapan DİTİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ali Dere, batı toplumunda yer alan “İslam kadının gelişimini engelliyor” inancının değiştirilmesi yönünde çalışılmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Bunu İslam dini de kabul etmiyor
Prof. Dr. Ali Dere, sözlerine şöyle devam etti: “Almanya'da DİTİB yapısı içerisinde bayanlar yönelik dini bilgilendirme ve onların sosyal hayata katkısını teşvik eden çalışmaları sürdüren bayan din görevlilerimiz ile mevcut sorunlar ve geleceğe yönelik hizmetleri ele alıyoruz. Müslüman kitlenin kendi içerisindeki algıları inceleyeceğiz. Aile ve toplum içerisinde kadın ve erkeğin rolleri görevleri açısından kendi anlayışımızı gözden geçireceğiz. İkinci olarak ise, Avrupa'da İslam dininin kadının toplumdaki statüsüne ve bireysel gelişimine yönelik sınırlayıcı bir etken olduğu veya kadına yönelik baskı ve dışlamaların nedeni olarak İslam'ın bir meşrulaştırıcı kaynak olarak gösterildiği anlayışı irdelemek istiyoruz. Bunun doğru olmadığını göstermeliyiz. Yaşadığımız batı toplumunda İslam'a mal edilerek yapılan olumsuz bir kadın tasavvuru var. Böyle bir anlayış bizim dinimizde de kabul edilmiyor. Oluşan bu yanlış anlayışı eleştirip ve bundan sonraki dönemde bunun sebeplerinin ne olduğunu ortaya koymaya çalışacağız. Diğer taraftan bu iddialarda haklılık payı varsa, yani toplumun kendi içerisindeki kültürel kodlarından getirdiği bir ayrıştırıcı yaklaşım varsa bunların giderilmesine yönelik çalışmaları da başlatacağız.”

Sunumları takip ettiler
Prof. Dr. Dere'nin ardından kürsüye gelen Dr. Zekiye Demir, “Almanya'da yaşayan Türk kadını” araştırmasının sonuçları hakkında bilgi verdi. Ulviye Ezberbolatoğlu'nun “Din ve cinsiyet ekseninde sorunlar” Şeyda Can'ın “DİTİB camilerindeki kadın faaliyetleri anketi ve Ayten Kılıçarslan'ın “Almanya'da kadın örgütlenmesi modelleri” adlı sunumlarını takip eden katılımcılar, oluşturulan çalışma gruplarına katıldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!