Güncelleme Tarihi:
TÜBINGEN Üniversitesi tarihi binasında düzenlenen kutlamaya, Baden-Württemberg Bilim, Araştırma ve Sanat Bakanlığı ve Devlet Sekreteri Petra Olschowski, Tübingen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bernd Engler, İslam İlahiyat Kürsüsü kurucusu ve emekli rektör danışman Prof. Dr. Dr. Stefan Schreiner, İslam İlahiyat Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Toprakyaran, Akademik Koordinatörü Dr. Abdelaali El Maghraoui ve Danışma Kurulu Başkanı (ZITH) ilahiyatçı Gürcan Mert, Umman Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı temsilcisi Dr. Abdurrahman Al Salmi, Saraybosna Üniversitesi İslam Araştırmaları Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. hfz. Aid Smajić’in yanı sıra kilise üst düzey temsilcileri, üniversite öğretim üyeleri ile İlahiyat Merkezi’nde öğrenim gören öğrenciler katıldı.
İslam İlahiyat Merkezi’nin, Alman akademik sisteminde İslam ilahiyatının kurulması için öncü çalışmalar yaptığını, genç akademisyenlerin eğitimi ve İslam din eğitimi dersleri için geleceğin öğretmenlerinin yetiştiğini belirten Petra Olschowski, “Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyat Merkezi, yıl dönümü kutlaması ile toplumumuzda acilen ihtiyaç duyduğumuz dinler arası ilişkileri okullara ve topluma taşıyor” dedi.
‘ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR’
İslam İlahiyat Merkezi’nin on yıl içinde uluslararası üne sahip bir eğitim ve araştırma kurumu haline geldiğini belirten Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyat Kürsüsü kurucusu ve emekli rektör danışman Prof. Dr. Stefan Schreiner ise “Son olarak, iki Hıristiyan ilahiyat fakültesine ve Tübingen’deki laik İslam Araştırmaları’na yakınlık buna katkıda bulundu. Üniversite, Alman üniversitelerinde İslam teolojisinin kurulmasını, dinler arası ilişkilere ve dinlerin barış içinde bir arada yaşamasına önemli bir katkı olarak görüyor” diye konuştu.
Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyat Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Toprakyaran da İslam ve Hıristiyan teolojisinin ortak bir yönü olduğuna dikkati çekti: “Teoloji, mezhepsel bir bilimdir ve sağlam temelli, eleştirel ve farklılaştırılmış bir temel tutuma ihtiyaç duyar. Öğrencilerimiz uluslararası ve disiplinler arası kabul görmüş yöntemleri öğreniyor.”
10 yıldır Danışma Kurulu Başkanlık görevini yürüten Gürcan Mert ise kuruluşundan bugüne görev yapan, katkı sunan profesör, eğitmen ve dini cemaatlerin tüm çalışanlarına teşekkür etti. Mert, İslam İlahiyat Merkezi Danışma Kurulu’nda en güçlü destekçisi ve çok büyük pay sahibi Rektör Prof. Dr. Bernd Engler’e ve bu işin başarılı olması için yıllardır ciddi emek ve çaba sarf eden Baden-Württemberg DİTİB Eyalet Birliği Üst Kurul Başkanı Erdinç Altuntaş’a, İslam İlahiyat Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Toprakyaran’a, kuruluşundan bu yana kurul üyeliği görevini yürüten Ali İpek ile Seat Üzeirovski’ye ve diğer tüm destekçilere de şükranlarını sundu.
ALTI DERS SUNULUYOR
Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyat Merkezi’nde lisans olarak ‘İslam İlahiyatı’, lisans ve yüksek lisansta ‘İslam Din Eğitimi’ ve yüksek lisans dersleri ‘Avrupa Bağlamında İslam Teolojisi’ ve ‘İslam İlahiyat Uygulamalı Manevi Rehberlik ve Sosyal Hizmet’, Katolik ve Protestan İlahiyat Fakültesi ile Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyat Merkezi Danışma Kurulu iş birliği içinde ‘Dinlerarası İlahiyatlar-Dinlerarası Çalışmalar’ yüksek lisans derecesini geliştirmek amacıyla toplam altı ders sunuluyor. İslam İlahiyat Merkezi yedi kürsüden oluşuyor. 25’i doktora öğrencisi ve doktora sonrası olmak üzere danışma kurulunda eğitim almış 40 çalışanı bulunuyor. Öğrenci değişim programı (Erasmus) kapsamında on üniversite ile iş birliği içinde olan Merkez, dinler arası araştırma projesi ‘Paylaşılan İnançlar’ aracılığıyla da Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerindeki üniversitelerle de bağlantılı çalışıyor.