Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da okullarda İslam din derslerinin verileceği ilk eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya’da (NRW), bu derslerin önündeki engellerin tam olarak aşılamadığı ortaya çıktı. Eylülden itibaren ilkokullarda verilmeye başlanacak derslerde bir yandan öğretmen yetersizliği sürerken, diğer yandan İslam’ın resmi din olarak tanınmaması nedeniyle ders içeriklerinin kısmen de olsa devlet tarafından belirlenmesi sıkıntılara neden oluyor.
Alman Anayasası’na göre din dersleri müfredatları, o dinin Almanya tarafından kabul edilen cemaati tarafından hazırlanıyor. Buna göre, İslam din derslerinin içeriğini İslami bir cemaatin hazırlaması gerekiyor. Ancak Almanya’da İslam resmi din olarak tanınmadığı için İslam dersleri konusunda hükümetin muhatabı da bulunmuyor.
Bu sorunun çözümü için NRW Hükümeti, dördü Eğitim Bakanlığı ve dördü de İslami çatı kuruluşu temsilcilerinden oluşan sekiz kişilik kurul oluşturdu. Bu kurul müfredatı hazırladı. İslam derslerinin verileceği okulları belirleyip, öğretmen atamalarını yapacak. İslam resmi din olarak tanındıktan sonra ise derslerin sevk ve idaresi muhatap İslami cemaate bırakılacak.
Devlet karışamaz
Hukukçulara göre sıkıntı da bu kurulun oluşumunda başlıyor. Uzmanlar, kurulun içinde Eğitim Bakanlığı’nın bulunmasıyla işin içine devletin de girdiğine dikkati çekerek, “Devletin müdahalesi nedeniyle dersler anayasaya aykırı bulunarak iptal edilebilir” uyarısını yapıyor. Konuyla ilgili yasal düzenleme, geçtiğimiz yıl SPD-Yeşiller hükümetinin CDU’nun da desteğiyle geçerken, Sol Parti karşı oy kullanmıştı. Konuyla ilgili bir açıklama da oylamada çekimser kalan FDP’den geldi. İslam din derslerine karşı olmadığını belirten NRW-FDP’nin eğitim uzmanı Yvonne Gebauer, “Ancak resmi olarak tanınan bir cemaat olmadıkçı, İslam din dersleri verilemez” yorumunu yaptı.
Sorunun bilindiğini belirten NRW Hükümeti ise müfredatı hazırlayan kurulun geçici bir çözüm olduğunu ifade ediyor. Kurulun, İslam Din Dersi Bölümü’nün ilk mezunlarını vereceği 2019 yılına kadar olan dönem için olacağı belirtiliyor. Yasal düzenlemenin oluşumu için büyük emek veren NRW Okul Bakanı Slyvia Löhrmann da, konuyu “Temel hakların gerçeği dönüşümünde önemli bir adım” olarak nitelendiriyor.
Kim verecek?
İSLAM din dersleriyle ilgili bu yasal problemin dışında, dersleri kimin vereceği sorunu da henüz netlik kazanmadı. Toplam 320 bin ilkokul öğrencisinden kaçının bu derslere katılacağı konusunda çalışmalar sürüyor. Eğitim Bakanlığı, tam sayıyla ilgili hesaplamalarını yapacak. İhtiyaç olan öğretmen sayısını da ortaya çıkaracak. Bu öğretmenleri yetiştirecek Münster Üniversitesi’ndeki eğitimin ilk olarak bu sömestr başlayacak olması İslam din dersi öğretmeni sıkıntısına neden olacak. Bu durumda da, yine anayasaya aykırı olduğu belirtilen şekilde devlet işe el atıyor.
Şu anda okullardaki dersleri, İslam din bilimcileri verecek. Ancak başvuranların teolojik anlamda bir geçmişleri bulunmuyor. Bu açığın kapatılması için, Eğitim Bakanlığı haftasonları blok seminerler hazırlıyor. Eylül ayına kadar tüm bunların tamamlanıp, ‘Almanca İslam Din Dersi’ adlı temel kitap üzerinden ilk derslerin başlaması planlanıyor. Duisburg ve çevresindeki bazı pilot okullarda uygulamanın yapılacağı belirtildi.