Isınma yasasında anlaşma sağlandı

Güncelleme Tarihi:

Isınma yasasında anlaşma sağlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2023 10:40

Almanya’da koalisyon ortakları, uzun bir tartışmanın ardından ‘evlerde ısınma yasası’ üzerinde anlaşmaya vardı.

Haberin Devamı

SPD, Yeşiller ve FDP meclis grup başkanları, ‘Bina Enerji Yasası’nın bu hafta ilk okuma için Federal Meclis’e sunulacağını açıkladı. Yasanın yaz tatilinden önce kabul edilebileceği belirtilirken, yönetmelikler ise 1 Ocak 2024’ten itibaren yeni ve mevcut binalara uygulanabilecek. Federal Ekonomi Bakanlığı’nın ‘Bina Enerji Yasası’nın orijinal taslağında önemli değişiklikler yaptığı kaydedildi. Bu doğrultuda, Bina Enerji Yasası, belediyelerin sunduğu yerel iş planlamasıyla bağlantılı olacak. Geçiş dönemlerinde zorunlu önlemler için merkezi referans noktası olarak zorunlu belediye ısınma planlaması uygulamaya konulacak. Almanya çapında ortak bir ısınma planının en geç 2028 yılına kadar hazır olması gerekiyor. Ancak koalisyon ortaklarının planına göre, belediye düzeyinde bu tür planlar mevcut olmaması halinde, ‘Bina Enerji Yasası’nın düzenlemeleri ısıtma sistemlerinin değiştirilmesi için geçerli sayılmayacak. Bu durumun da vatandaşlara bilinçli bir karar vermeleri için daha fazla zaman tanıyacağı ifade edildi.

Isınma yasasında anlaşma sağlandı
‘GÜVENİLİR ALAN YARATIYOR’
SPD Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich’e göre, koalisyonun yasa konusunda vardığı uzlaşma, düzenlemeleri ‘önemli ölçüde iyileştirecek’. Mützenich, Başbakan Olaf Scholz, Başbakan Yardımcısı Robert Habeck (Yeşiller) ve Maliye Bakanı Christian Lindner’in (FDP) de katıldığı koalisyon liderleri toplantısının sonunda bir ‘paradigma değişikliğinden’ bile söz edilebileceğini söyledi. Uzlaşmanın, özellikle tüketiciler ve kiracılar için güvenilir alan yarattığını kaydeden Mützenich, işçilere aşırı yük bindirilmemesi gerektiğini, bu nedenle onlara destek sunulduğunu söyledi.
Isınma yasası, koalisyon ortakları arasında bir anlaşmazlık konusu haline gelmişti. Federal kabine, nisan ayında Ekonomi Bakanı Habeck tarafından hazırlanan taslağı onaylamıştı. Ekonomi Bakanlığı, 2024 yılından itibaren sadece en az yüzde 65 yenilenebilir enerjiyle çalışan yeni ısıtma sistemlerinin kurulabileceğini planlıyordu. Ancak FDP’den itiraz geldi. Tasarının iki hafta önce planlanan parlamentodaki ilk okuması bu nedenle iptal edilmişti.

BAKMADAN GEÇME!