"İşgücü çağırdık insanlar geldi"

Güncelleme Tarihi:

İşgücü çağırdık insanlar geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2011 16:10

Türkiye Halk Derneği'nin göçün 50. yılı nedeniyle düzenlediği fotoğraf sergisi sonrası yapılan paneldene konuşan Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Mehmet Okyayuz, ‘uyum’, ‘kimlik’ ve ’aidiyet’ gibi kavramları sık sık tartışarak bir yere gelinemeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Münih kentinde Türkiye Halk Derneği göçün 50. yılı nedeniyle fotoğraf sergisi açtı. Münih’e gelen ilk birinci nesil işçilerinin özel ve çalışma hayatlarını yansıtan değişik 50 fotoğraftan oluşan serginin açılışını Başkonsolos Hidayet Eriş ve Münih Türkiye Halk Derneği Başkanı Necip Şahin kurdeleyi keserek yaptılar.

Alman Sendikalar Birliği'nin (DGB) girişindeki fotoğraf sergisinde kısa bir açış konuşması yapan Başkonsolos Hidayet Eriş, "Buradaki fotoğraflar bana göçten insan manzaralarını tekrar yaşatırken Max Fischer’in ‘iş gücü çağırdık insanlar geldi’ sözlerini ve doğruluğunu anımsattı" dedi. Sergi açılışında Eyalet Milletvekilleri Georg Eisenreich (CSU), Adelheid Rupp (SPD), Julika Sandt (FDP), Claudia Stamm (Yeşiller), Lili Schlumberger (Sol Parti Münih Bölge sözcüsü), Münih SPD Başkanı Ulrich Pfaffmann, Halk Dernekleri Federasyon Başkanı Ahmet İyidirli ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sergide Münih Başkonsolosluğu tarafından hazırlanan nefis yiyecek ve içecekler sunuldu.

YEREL SEÇİM HAKKI ÖNEMLİ
Fotoğraf sergisi sonunda "50 yıl sonra göçmenlerin katılımı’ konulu panel düzenlendi. Almanya Halk Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet İyidirli’nin yönettiği panele Türkiye’den katılan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyasal Bilim ve Kamu Yönetimi öğretim üyesi Prof. Mehmet Okyayuz, 50 yıllık geçmişe bakıldığında çok yol alındığını, ama ‘uyum’, ‘kimlik’, ’aidiyet’ gibi kavramların sık sık ele alınarak tartışmasının bir yere götürmeyeceğini belirterek, "Toplumsal olaylarda bütüne bakarak süreç içinde sosyal, ekonomik ve hukiki anlamda neler yapılmış ve yapılmalı şeklinde değerlendirmeliyiz. Kavramlar sosyo-ekonomik süreç içinde değişerek yeni anlamlar kazanıyor. Yabanclara seçim hakkı, çifte vatandaşlık gibi temel konular daha önemli. Eğer bu toplumda sorunlar varsa bunlar yalnız Türklerin değil içinde yaşadığımız toplumun bir sorunudur" dedi.

Panele katılan Eyalet Milletvekilleri Claudia Stamm (Yeşiller), Adelheid Rupp (SPD), Julika Sandt(FDP) ve Sol Parti Münih Bölge Sözcüsü Lili Schlumberger uyumun anahtarının eğitim olduğu, eğitimde göçmen kökenkli çocuklara eşit şansa sahip olmalarının büyük önem taşıdığını vurguladılar.

Politik alanda göçmenlerin dışlanmayarak ‘Yerel Seçim Hakkı’nın mutlaka verilmesi gerektiğine inandıklarını söyledileri.

CSU Eyalet Milletvekili Georg Eisenreich ise ‘çifte vatandaşlık’ ve ‘yerel seçim hakkı’na sıcak bakmadığını belirterek, göçmenlerin Alman Vatandaşlığına geçerek toplumun her alanında eşit haklara sahip olmasının daha yararlı bulduğunu söyledi.

Panele katılan Alman milletvekilleri son yaşanan neonazi cinayetlerinden utanç duyduklarını belirterek üzüntülerini ifade ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!