Irkçıya karşı sahneye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Irkçıya karşı sahneye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2012 13:04

İtalyan asıllı Alman sanatçı Mario Rispo'nun Berlin'de verdiği konserden elde edilen gelir, aşırı sağla mücadele eden APABİZ derneğine bağışlandı.

Haberin Devamı

Berlin Çalışma ve Uyum Senatörü Dilek Kolat, yaklaşık 4 bin Euro değerindeki sembolik çeki, APABİZ Derneği yöneticisine teslim etti.

İtalyan asıllı Alman sanatçı Mario Rispo, Almanya'da 8 Türk ve 1 Yunanlı vatandaşı öldüren neo-nazi terörüne ve aşırı sağla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla Berlin'de bir konser verdi. Metropol FM ve BKA Tiyatrosu öncülüğünde düzenlenen konserden elde edilen yaklaşık 4 bin Euro'luk gelir, aşırı sağla mücadele amaçlı faaliyet gösteren Berlin Antifaşist Basın Arşivi ve Eğitim Merkezi Derneği'ne(APBİZ) bağışlandı.

Berlin Eyaleti Çalışma ve Uyum Senatörü Dilek Kolat, konser arasında sembolik olarak hazırlanan çeki APABİZ Sözcüsü Ulli Jentsch'e takdim etti. Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, Eyalet milletvekilleri Özcan Mutlu ve Hakan Taş da, Berlin'deki bir çok sivil toplum kuruluşu ile Almanya'daki Türk medyasının destek verdiği konseri izleyenler arasında yer aldı.

Konser öncesinde kısa bir konuşma yapan Senatör Dilek Kolat, aşırı sağın Almanya için bir tehdit unsuru olduğunu belirtti. Dilek Kolat, aşırı sağla mücadelede en etkin yöntemin sivil angajman olduğunu ifade ederken,
“Almanya'da ve Berlin'de daha hala günlük yaşamda ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile karşılaşıyoruz. Bunun ötesinde artık aşırı sağ, teröre başladı. Ancak bundan daha vahimi, uzun süre aşırı sağ tehlikenin görmezden gelinmesidir, daha tehlikesi kurbanların fail gibi görülmesidir, daha tehlikelisi güvenlik birimlerini soruşturmalarda ciddi hatalar yapmasıdır, daha tehlikesi, bu cinayetlerin 'döner cinayetleri' diye adlandırılmasıdır. Aşırı sağ ve ırkçılık demokrasimiz için bir tehdittir. Aşırı sağa karşı sivil angaje gösterilmesi gerekir. İster adı NPD olsun, ister Pro Deutschland, ister Pro Berlin, nerede bunları görürsek, karşılarında durup 'siz buraya ait değilsiniz' mesajı verilmelidir” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalar sonrası ise Hamburg'lu sanatçı Mario Rispo grubuyla birlikte sahne aldı. Mario Rispo, BKA tiyatronda gerçekleştirilen konserde, 3 yıl önce hazırladığı “İstanbul-Benim Hüznüm” adlı konser şovunu sahneledi. Mario Rispo, Almanca ve Türkçe iki dilde hazırladığı konser-şov programında Türkçe şarkıları seslendirmesinin yanısıra, Türk müziğine ilgisinin nereden kaynaklandığını da anlattı. Canlı müzik eşliğinde ve slayt gösterisiyle çocukluğundan günümüze kadar bir anlamda hayat hikayesinden kesitler de sunan Mario Rispo, İtalyan asıllı dedesinin de naziler tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Konserde, Barış Manço, Müzeyyen Senar, Sezen Aksu'nun eserlerinden seslendiren Mario Rispo'ya, arka vokalde, Hamburg'un genç yeteneklerinden Gönül Kaya eşlik etti. Zaman zaman esprili zaman zaman ise hüzünlü bir dille İstanbul'u tanıtan Mario, konserinde ilk kez 20 yaşında gittiğini ve aşık olduğunu belirtirken, “Ya İstanbul'dan nefret edersiniz ya da bu şehre aşık olursunuz. İkisinin arası yok” dedi. “Kültür ve sanatla aşırı sağcılığa karşı” sloganı altında gerçekleştirilen konsere, TBB, TDU-Berlin, TD-IHK, Berlin Müsiad ve Berlin Futbol Federasyonu destek verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!