Güncelleme Tarihi:
ALMANYA Uyum ve Göç Araştırma Merkezi (DeZIM) tarafından ‘Ulusal Dışlama ve Irkçılık’ adı altında yapılan bilimsel bir çalışmanın tanıtımına katılan Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı Lisa Paus, “Halle ve Hanau’da düzenlenen saldırılar, Almanya’da ırkçılığın insanları yaşamlarından ettiğini göstermiştir. Caddede, okullarda, iş yerinde, her yerde ırkçılık yaşanıyor. İnsanlar, yaşanan ırkçılığa tepki gösteriyor. Biz, hükümet olarak ırkçılığa karşı mücadelede kararlıyız. Halktan da aynı kararlılığı bekliyoruz” dedi. ‘Demokrasiyi yaşamak!’ adıyla başlattıkları program kapsamında Almanya genelinde 600’ün üzerinde projeye destek verdiklerini hatırlatan Lisa Paus, ırkçılığa ve aşırı sağa karşı mücadelede herkesin yer almasını istedi.
‘IRKÇI BİR TOPLUMDA YAŞIYORUZ’
‘DeZIM’ tarafından ‘Ulusal Dışlama ve Irkçılık’ adı altında yapılan araştırmaya göre Almanların yüzde 90’ın ülkede ırkçılık olduğu görüşünü paylaşıyor. Araştırmada, Almanya’da yaşayan her üç kişiden ikisinin ırkçılık yaşadığı, ırkçılığa tanık olduğu veya yakın çevresinden bu alanda bilgi aldığı saptandı. Ankete katılanların yüzde 22’si ırkçılığı bizzat yaşadıklarını, yüzde 45’i de ırkçılığa tanık olduklarını söyledi. Aynı ankette, her iki kişiden birinin “Biz ırkçı bir toplumda yaşıyoruz” görüşünü paylaştığı belirlendi. Almanya’da kurumsal ırkçılığın var olduğu görüşünü paylaşanların oranı ise yüzde 65. Irkçılıktan en çok yüzde 60’la Yahudilerin, yüzde 59.7’yle siyahilerin, 50.2’yle Asyalıların, yüzde 47.1’le Romanların ve yüzde yüzde 44.5’le Müslümanların etkilendiği belirlendi.
‘ZAMAN KAYBETMEMELİYİZ’
‘DeZIM’ Direktörü Prof. Dr. Naika Foroutan, Almanya’da ırkçılığı yalnız azınlıkların değil, dolaylı ve direkt oluk toplumun her kesiminden inanların yaşadığına dikkati çekti. İran kökenli Prof. Foroutan, Almanya’da insanların yüzde 70’inin ırkçılığa karşı mücadele etmeye hazır olduğunun saptandığını belirtirken, toplumsal barışın korunması için zaman kaybetmeden harekete geçilmesini istedi.