Güncelleme Tarihi:
HAMBURG’un Langenhorn semtinde 37 yıl önce, 24 Temmuz 1985’te Neonaziler tarafından öldürülen Mehmet Kaymakçı (29), öldürüldüğü Kiwittsmoor Parkı’nda düzenlenen törenle anıldı. Ramazan Avcı İnisiyatifi, Hamburg-Nord İlçe Belediye Meclisi ve Belediye Başkanlığı’nın ortak çalışmasıyla, geçen yıl parka dikilen üç dilli anıt heykel önünde yapılan anma törenine katılım, izin dönemi nedeniyle düşük oldu. Irkçı şiddet kurbanlarının isimlerinin yaşatılması için yoğun çaba harcayan Ramazan Avcı İnisiyatifi kurucusu avukat Ünal Zeran, anma töreninin açılış konuşmasında tüm çalışmaları, ırkçı şiddet kurbanlarının ailelerinin ve yakınlarının taleplerini baz alarak yürüttüklerini söyledi:
“Mehmet Kaymakçı ne ilk ne de son ırkçı cinayetti. Adeta sonsuz bir ırkçı şiddet sarmalı var. Lübeck, Halle, Celle, Hanau, München, Leipzig, Dresden, Berlin, Nürnberg, Erlangen, Stade, Dessau, Dortmund... Saymakla bitmeyen bir şiddet sarmalı. Toplum ve devlet, katilleri apolitik gösterip cinayetleri münferit olaylar gibi yansıtarak sorumluluklarından sıyrılamaz. Travma yaşadıkları için işini, gücünü kaybeden veya çalışamayan kurban yakınlarına devlet ‘kayıp maaşı’ bağlamalı. Hiç kimse, annesini, oğlunu, kızını, kardeşini veya babasını ırkçı şiddete kurban veren kişilerden hiçbir şey olmamış gibi normal bir yaşam sürdürmelerini bekleyemez. Ağır travma içinde olan, tüm yaşamları tarif edilmeyecek derecede altüst edilen bu insanlar, en temel talepleri için devlet dairelerinde süründürülüyor. Bu son bulmalı. Onlara bürokratik engelsiz, yaşamlarını idame edebilecekleri ölçüde düzenli maaş bağlanmalı ve ayrıca Federal Adalet Dairesi Irkçı Şiddet Kurbanları Fonu’ndan yararlanmalarının önü açılmalı.”
‘HER BİREYE GÖREV DÜŞÜYOR’
Hamburg-Nord İlçesi Belediye Başkan Vekili Dr. Udo Franz da ırkçılığın toplumsal barışı ve ortak yaşamı tehdit edici boyutuna dikkat çekti. Irkçılığa geçit vermemekte her bireye görev düştüğünü söyleyen Franz, ancak güç birliğiyle başarılı bir mücadele sağlanabileceğini söyledi.
Üç yıl önce Mehmet Kaymakçı cinayetini ilçe gündemine taşıyarak, anı kültürü gelişmesinde önemli rol oynayan Hamburg-Nord İlçe Belediye Meclisi Üyesi Rachid Messaoudi de ırkçılığın artarak sürmesinde devletin sorumluluğuna işaret etti. Buna örnek olarak NSU cinayetlerini gösteren Messaoudi, “NSU üç kişiden ibaret değildi. İkisinin intiharı ve birinin hapis cezasıyla olay kapatıldı. Birçok konu aydınlatılmadı veya aydınlatılmak istenmedi. Kurban yakınları hâlâ adalet bekliyor” dedi.
Ardından Ramazan Avcı İnisiyatifi üyesi Reyhan Zeran, 6 yıl önce Münih’te 9 kişinin öldürüldüğü ırkçı saldırıda 14 yaşındaki oğulları Can’ı kaybeden Hasan-Sibel Leyla çiftinin duygu yüklü dayanışma mesajını okudu. Konuşmaların ardından Mehmet Kaymakçı anısına bir dakikalık saygı duruşu yapılıp, anıt heykele çiçekler bırakıldı.