Güncelleme Tarihi:
Hollanda’da Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT) Başkanı Aydın Akkaya, "şimdilik sadece dava açan iki kişi için geçerli olan bu kararın emsal teşkil edebileceğini" belirterek, "Bu karar tüm Türklerin uyum zorunluluğundan muaf olduğu anlamına gelmiyor. Hollanda hükümetinin karara itiraz etmesi bekleniyor.
İtiraz süreci sonuçlandıktan sonra konu açıklığa kavuşacak. Ancak uyum yasasından mağdur olan Türkler isterlerse mahkemeye gidebilirler" açıklamasında bulundu. Akkaya, "mahkemenin bu değerlendirmesiyle daha önce Avrupa Komisyonu’nun başvurusu üzerine Hollanda’nın Türklere uyguladığı yüksek oturum harçlarını görüşen ve bunu Ortaklık Hukukuna aykırı bulan Avrupa Adalet Divanıyla aynı yönde karar verdiğini" kaydetti.
"Adalet Divanı’nın bu kararından sonra mahkemenin, Türklere uygulanan uyum zorunluluğuna son vermesi beklenen bir karardı" ifadesini kullanan Akkaya, "2006 yılında uyum yasasını hazırlayan dönemin Uyum Bakanı Rita Verdonk’un görüş istediği uzmanların da bu yönde görüş bildirdiğini, ama buna rağmen yasanın meclisten geçtiğini" bildirdi. Uyum yasası çerçevesinde üç yıl içinde uyum sınavında başarılı olamayanlara süresiz oturum izni verilmiyor. Süresiz oturum izni alamayanların çeşitli sorunlarla karşılaştığını ifade eden Akkaya, "Ülkeye gelen yabancıların Hollandaca öğrenerek uyum sağlamasının önemi elbette tartışılmaz. Ancak yasadaki yaptırımlar amacını aşıyor. Süresiz oturma müsaadesi olmayan bir yabancının sürekli bir iş bulması zorlaşıyor, ev satın alması veya bir işyeri açması neredeyse olanaksız hale geliyor. Bu da asıl amaç olan Hollanda toplumuna uyum sağlamanın önünde bir engel teşkil ediyor" ifadesine yer verdi.
"Uyum Bakanı ile yaptıkları görüşmelerde sürekli bu konuyu gündeme getirdiklerini" kaydeden Akkaya, "insanları zorlamak yerine, başta iş piyasası olmak üzere Hollanda toplumuna gönüllü katılımı teşvik amacıyla kaliteli kurs programlarının hazırlanmasının daha doğru olacağını" belirtti.