İnternetten araç alırken bunlara dikkat edin!

Güncelleme Tarihi:

İnternetten araç alırken bunlara dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2011 16:27

GELİŞEN teknoloji insanların alışveriş stillerini de değiştiriyor. Yapılan araştırmalara göre Almanya’da otomobil satışlarının yüzde 90’ı internet ortamında gerçekleşiyor. Satıcı ile alıcının yüz yüze gelmediği bu tip alışverişlerde alıcı tarafın oldukça dikkatli davranması gerekiyor.

Haberin Devamı

Almanya Federal Asayiş Dairesi de yaptığı açıklamada, bugüne kadar 6 milyon kişinin internet üzerinden yaptığı alışverişlerde çeşitli şekillerde dolandırıldığına dikkat çekerek tüketicileri daha dikkatli davranmaları konusunda uyarıyor.

Otomobil satışında kullanılan ilk araç olan internette yaklaşık üç milyon motorlu taşıt ilanı mevcut. Ayda yaklaşık 10 milyon kişi internette yayınlanan motorlu taşıt ilanlarını takip ediyor. Bu sayede daha geniş seçeneğe ve fiyatları karşılaştırma olanağına sahip olan tüketicileri internette çeşitli tuzaklar da bekliyor.

İnternette en sık başvurulan dolandırma yöntemleri ise şöyle:

KAPORA İSTEĞİNE KANMAYIN
En sık rastlanan dolandırıcılık vakalarından biri alıcıdan ‘kapora’ istenmesi. Eğer satıcı sizi ‘ön ödeme’ yapmanız gerektiği konusunda ikna etse de, kesinlikle satın almak istediğiniz aracı görmeden ödeme yapmayın. İnternette sahte profil açarak, gerçekte var olmayan araçları da satmaya kalkanların olabileceğini unutmayın.

PARAYI HAVALE EDİN
Arabayı satın almaya karar verdiyseniz ödemeleri araç satış sözleşmesi imzalandıktan sonra satıcının banka hesabına havale edin. Para transferlerinin yapıldığı Western Union ya da Money Gramm gibi şirketler dolandırıcılık vakalarında sık kullanılıyor.

Bu tip vakalarda en sık başvurulan 3 yöntem ise şöyle:

- Sahibinin yurtdışında olduğu, pazar fiyatının çok altında satılan araçlar için satıcı, alıcı taraftan genelde para transferi yapılan şirketler aracılığıyla para istiyor. Elektronik posta aracılığıyla iletişimin gerçekleştiği bu gibi durumlarda dikkatli olmanızda büyük fayda var.

- Sahibinin yurtdışında olduğu, pazar fiyatının çok altında satılan araçlar için satıcı, alıcı tarafa satışa sunulan aracı herhangi bir nakliye firması aracılığıyla ulaştırmak için nakliye ücreti istiyor. Genelde kendi hazırladıkları internet sayfalarında güvenilir bir nakliye şirketi izlenimi bırakan dolandırıcıların sayfaları belirli bir süre sonra internet ortamından siliniyor.

- Para transferlerinin yapıldığı şirketler aracılığıyla, güven vermek için parayı alıcı tarafın satıcıyla aynı kentte oturan bir yakını adına göndermesini isteyen satıcı taraf, bu gibi durumlarda havale yapılan kişi adına sahte kimlikle parayı alıp ortadan kayboluyor.

EVRAKLARIN ORJİNALLERİNİ İSTEYİN
Satın almak istediğiniz araca ait evrakların orijinalini görmeyi talep edin. Satıcı tarafın telefon numarasını vermek istemediği, elektronik posta yoluyla gönderilen araca ait evrakların orijinalliğinden şüphe edin. Dijital ortamlarda çeşitli bilgisayar programları aracılığıyla bu tip evrakların sahtesinin kolayca hazırlanabileceğini unutmayın.

UCUZSA ŞÜPHELİ DAVRANIN
Rayiç bedelinin çok altında satışa çıkarılmış araçlara şüpheyle yaklaşılmalı. Bedelinin altında satışa çıkarılan otomobiller bazen dolandırmaya yönelik bir sinyal özelliği taşıyabilir.
Bu gibi durumlarda:

- Aracın pazar fiyatını araştırın.
- Aracı görmeye gittiğinizde yanınızda aracın neden ucuza satıldığını tespiti için bir tamirci götürün.
- Tüm dökümanları kontrol edin. Yazılı bir satış sözleşmesi hazırlayın ve satış sözleşmesinde aracın jant ya da müzik sisteminin de fiyata dahil olup olmadığına dikkat edin.
- Yanınızda yüksek meblağlarda para ile aracı görmeye gitmeyin. Aracı görmek için tenha yerlerde randevulaşmayın.

ÖNCE ARAŞTIRIN SONRA ALIN

1. Temel bilgileri toplayın
Almak istediğiniz otomobile karar vermeden önce internet ortamında sunulan ve otomobillere ait çeşitli testlerin yapıldığı bilgilerden kesinlikle yararlanın. Otomobil üreticilerinin kendi internet sitelerinde almak istediğiniz araca ait tüm bilgilere ulaşmak mümkün. Ayrıca internetteki forumlarda almak istediğiniz marka araca sahip başka sürücülerin yorum ve tecrübelerini de dikkatli bir şekilde okuyun.

2. Seçeneklere dikkat edin
İnternet ortamında bulunan otomobil satışının yapıldığı sitelerdeki arama fonksiyonlarını doğru bir biçimde kullanın. Bazı internet siteleri kullanıcılarını siteye yüklenen yeni otomobil ilanlarında elektronik posta yoluyla düzenli bir şekilde haberdar ediyor. Almak istediğiniz araca ait yeni ilanlardan bu şekilde en hızlı şekilde haberdar olabilirsiniz.

3. Fiyatları karşılaştırın
İnternetten otomobil almadan önce mutlak bir karşılaştırma yapın. Fiyatlarda aracın yaşı, ekstraları, kaç kez el değiştirdiği, kaza yapıp yapmadığı önemli bir rol oynuyor. Almak istediğiniz araca ait yaklaşık fiyat tabelalarına, Alman Otomobil Kulubü’nün (ADAC) internet sayfasından da ulaşmak mümkün. İkinci el aracı satış sözleşmesini yapmadan önce aracı kontrol ettirmenizde de yarar var.

4. Satıcıyı kontrol edin
Çok alternatifi olmayan özellikle almak istediğiniz bir araç söz konusu olduğunda satıcının araç satış formuna eklediği detaylı bilgiler çok önemli. Özel kişiler dışında otomobil satışı yapan firmalar, açık adreslerini ve isimlerini açık bir şekilde ilan formuna yazmak zorundalar. Yeterince bilgi olmayan, şüphe duyduğunuz ilanlarda satıcıyla doğrudan iletişime geçmeye çalışın. Araçla ilgili bilgileri satıcıdan almaya çalışın. 0900 ile başlayan ve yüksek konuşma ücretlerinin ödendiği hatlara dikkat edin.

5. Tamirciye gösterin
İkinci el araç satın alıyorsanız, aracı bir tamircide kontrolden geçirmeniz size sadece 50 ya da 100 Euro’ya mal olabilir, bunu yaptırmaktan kaçınmayın.

PARAYI YOLLADIM NE YAPABİLİRİM?
İNTERNETTEN satın aldığınız araç için istenilen parayı havale yoluya yolladıktan sonra dolandırıldığınızı farkettiniz. Bu gibi durumlarda hemen bankanızla ya da para transferinin yapıldığı şirketle iletişime geçerek haveleyi durdurmasını isteyin. Satıcı tarafın hesabına para geçmeden önce yaptığınız havaleyi durdurma şansınız var. Gönderdiğiniz para, satıcı tarafın hesabına geçmişse ilanın verildiği internet sitesi yetkililerini durumdan haberdar edin. Polise giderek dolandırıldığınızı bildirin. Satıcı tarafla dijital ortamdaki yazışmalarınızı iyi muhafaza edin. Bağlı bulunduğunuz otomobil kulüplerinin hukuk danışma merkezlerinden de gerekli hukuksal desteği alabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!