Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da Duisburg-Essen Üniversitesi'nin Otomobil Araştırma Merkezi'nin (CAR), Federal Enformasyon Telekomünikasyon ve Yeni Medya Birliği (BİTKOM) için yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, Almanya'da 10 otomobilden 9'unun satışının internet ortamında gerçekleştiği bildirildi.
BİTKOM Başkanı Achim Berg halihazırda yaklaşık üç milyon motorlu taşıt ilanının internet ortamında takip edildiğini söyleyerek, "İnternet klasik otomobil satma alışkanlıklarını değiştirdi ve şu an otomobil satışında kullanılan ilk araç olarak yer alıyor" dedi.
CAR Direktörü Prof. Dr. Ferdinand Dudenhöffer de ayda yaklaşık 10 milyon kişinin internet ortamında yayınlanan motorlu taşıtlar ilanlarını takip ettiğinin ifade ederek, "Bu sayede otomobil satın alacaklar daha geniş seçeneğe ve fiyatları karşılaştırma olanağına kavuşuyorlar" diye konuştu.
5 ALTIN KURAL
Uzmanlar, internet üzerinden otomobil alacakları dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları konusunda uyararak şu bilgileri verdi:
1. Temel bilgileri toplayın
Almak istediğiniz otomobile karar vermeden önce internet ortamında sunulan ve otomobillere ait çeşitli testlerin yapıldığı bilgilerden kesinlikle yararlanın. Otomobil üreticilerinin kendi internet sitelerinde almak istediğiniz araca ait tüm bilgilere ulaşmak mümkün. Ayrıca forumlarda almak istediğiniz marka araca sahip başka sürücülerin yorum ve tecrübelerini de dikkatli bir şekilde okuyun.
2. Seçeneklere dikkat edin
İnternet ortamında bulunan otomobil satışının yapıldığı sitelerdeki arama fonksiyonlarını doğru bir biçimde kullanın. Bazı internet siteleri kullanıcılarını siteye yüklenen yeni otomobil ilanlarında elektronik posta yoluyla düzenli bir şekilde haberdar ediyor. Almak istediğiniz araca ait yeni ilanlardan bu şekilde en hızlı şekilde haberdar olabilirsiniz.
3. Fiyatları karşılaştırın
İnternetten otomobil almadan önce mutlak bir karşılaştırma yapın. Fiyatlarda aracın yaşı, ekstraları, kaç kez el değiştirdiği, kaza yapıp yapmadığı önemli bir rol oynuyor. Almak istediğiniz araca ait yaklaşık fiyat tabelalarına, Alman Otomobil Kulubü'nün (ADAC) internet sayfasından da ulaşmak mümkün. İkinci el aracı satış sözleşmesini yapmadan önce aracı kontrol ettirmenizde de yarar var.
4. Satıcıyı kontrol edin
Çok alternatifi olmayan özellikle almak istediğiniz bir araç söz konusu olduğunda satıcının araç satış formuna eklediği detaylı bilgiler çok önemli. Özel kişiler dışında otomobil satışı yapan firmalar, açık adreslerini ve isimlerini açık bir şekilde ilan formuna yazmak zorundalar. Yeterince bilgi olmayan, şüphe duyduğunuz ilanlarda satıcıyla doğrudan iletişime geçmeye çalışın. Araçla ilgili bilgileri satıcıdan almaya çalışın. 0900 ile başlayan ve yüksek konuşma ücretlerinin ödendiği hatlara dikkat edin.
5. Ucuzsa şüpheci davranın
İnternette rayiç bedelinin çok altında satışa çıkarılmış araçlara şüpheyle bakılmalı. Bedelinin altında satışa çıkarılan otomobiller bazen dolandırmaya yönelik bir sinyal özelliği taşıyabilir. Çok sık rastlanan dolandırıcılık vakalarından biri de alıcıdan 'ön ödeme' istenmesi. Eğer satıcı sizi ön ödeme yapmanız gerektiği konusunda ikna etse de, kesinlikle satın almak istediğiniz aracı görmeden ödeme yapmayın. İnternette sahte profil açarak gerçekte var olmayan araçları da satmaya kalkanların olabileceğini unutmayın. Deneme sürüşüne yanınızda yüksek miktarda para ile gitmeyin, ödemeleri araç satış sözleşmesi imzalandıktan sonra satıcının banka hesabına havale edin. Aracı satın almadan evrakların orjinal olmasına dikkat edin. Hukuksal bilgiler ve araç satış sözleşmesi formlarını internetten indirmek mümkün. İkinci el araç satın alıyorsanız aracı bir tamircide kontrolden geçirmeniz size sadece 50-100 Euro'ya mal olabilir, bunu yaptırmaktan kaçınmayın.
İnternette güvenli otomobil almak için detaylı bilgiler ADAC, polis ve sektörün önde gelen firmaları tarafından desteklenen www.sicherer-autokauf.de internet sitesinden alınabilir.