Güncelleme Tarihi:
Güney Kore’de 2007 yılında hakaret, yanlış bilgilendirme ve asılsız dedikoduların önlenmesi amacıyla yürürlüğe konulan sanal ortamda gerçek kimlik kullanılmasını öngören yasa bugün Anayasa Mahkemesi’nde oybirliğiyle yürürlükten kaldırıldı.
Anayasa Mahkemesi’nde bugün yapılan oturumda, internette gerçek isim kullanma zorunluluğunun, halkın, cezalandırılabileceği korkusuyla gerçek düşüncesini ifade etmesini engellediği kanaatine varıldı. Duruşmadan sonra yapılan açıklamada, iptal kararının oybirliğiyle alındığı belirtilerek, ”Belirsiz isimler veya takma ad sayesinde kullanıcılar herhangi bir dış baskı hissetmeden çoğunluğun görüşüne karşı eleştirel görüşlerini ifade etme imkanına sahip olur” denildi.
Açıklamada, söz konusu yasağın sanal alemde hakaretlerin, dedikodunun ve yanlış bilgilendirmenin azalmasına yardımcı olduğuna dair ellerinde bir delilin bulunmadığına da dikkati çekildi. İnternette gerçek kimlik kullanma zorunluluğu getiren yasadan sonra ülkenin önde gelen 150 haber sitesi, ziyaretçilerin herhangi bir konudaki yorumu için gerçek kimliğini beyan etme zorunluluğu getirmişti.
Hükümete yönelik eleştirel görüşler ”Google veya Twitter” gibi yurtdışındaki portallar üzerinden dolaylı yollardan dile getirilirken, Güney Koreliler, ülke dışındaki portalların kullanımı yüzünden milyonlarca Koreli’nin şahsi bilgilerinin sanal alemde yayıldığını kaydettiler.