Güncelleme Tarihi:
Internetin giderek yaygınlaşması ve sosyal medya faktörünün giderek gelişmesi, milyonlarca insana göre "özel hayat" kavramının yok olmasının başlıca sebeplerinden bir tanesi. Çünkü birçok kullanıcı gittiği mekandan yediği yemeğe, satın aldığı üründen kurduğu yeni arkadaşlıklara kadar birçok bilgisini Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr gibi platformlarda paylaşıyor. Aslında bakıldığında bu bilgileri "arkadaş ortamında" paylaşıyor gibi görünüyoruz, ancak bu bilgilerin devletlerin veri arşivleri için önemli olduğu ve hemen her hareketimizin izlenildiği de sıklıkla dile getiriliyor. Peki bu durum hakkında Amerikalılar ne düşünüyor?
Pew Research firmasının yaptığı araştırmanın sonuçlarına bakılırsa, araştırmaya katılan yetişkin Amerikalıların %91'lik kısmı kendi özel bilgilerinin kontrolünü kaybettiğini düşünüyor. Facebook ve Twitter gibi platformları kullananların %80'lik kısmı, fotoğraf ve kişisel bilgilerinin reklam firmalarının eline geçtiğini düşünüyor. Ayrıca yine %81'lik kısım, sosyal medyada bir şeyler paylaşmayı uygun görmüyor.
Peki ya güvende hissedenler hiç mi yok? Var tabii...
Araştırmaya katılanların %5'lik kısmı, e-mail üzerinden bilgi paylaşımı yaparken kendilerini güvende hissettiklerini, %16'lık dilim kablolu telefonla konuşurken rahat olduklarını, %9'luk kesim de cep telefonu kullanırken rahat olduklarını dile getiriyor.
Son yıllara baktığımızda, kişisel verilerin toplanılmasından devletlerin gizlice dinlenilmesine kadar birçok haberle karşılaştık. Eski NSA çalışanı Edward Snowden'in açıklamaları da milyonlarca insanın internet kurumları ve devletlere olan güvenini ciddi derecede sarsmış durumda. Teknokulis'in haberine göre, bir süre önce yeni bilgiler veren Snowden, kişisel bilgilerin ele geçirilmemesi için Facebook, Dropbox, Google gibi servislerin kullanılmaması gerektiğini bildirmişti.