Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) internet ortamında yapacağı Türkçe ve Almanca hutbe yayınları için ülkedeki diğer İslami cemaatler ile ilgili Alman makamlarından destek bekliyor.
Almanya'da DİTİB'e veya diğer kuruluşlara bağlı Türk, Arap veya Boşnak camilerinde cuma namazlarında internet üzerinden dinlenebilecek olan iki dilli hutbe için gerekli tüm alt yapının hazırlandığını açıklayan DİTİB yetkilileri, sistemin diğer cemaatlerin de onayı alındıktan sonra yayına geçeceğini bildirdiler.
Diğer kuruluşlar da olmalı
DİTİB Genel Sekreteri Dr. Ali İhsan Ünlü şunları söyledi: 'İnternette hutbe yayını sadece DİTİB'e ait bir olay olarak değerlendirilmemeli. Hele bu hutbelerin Almanca'ya çevrilmesiyle sadece Türkleri ilgilendiren bir durum olarak değil, diğer Müslümanları, hatta Almanları da ilgilendiren bir özelliğe kavuşacak. Biz bunun için alt yapı hazırlıklarını yapıyoruz.
Diğer teşkilatlarla ve ilgili Alman birimleriyle ortak çalışmak istiyoruz. Her kesimin üzerinde uzlaşacağı bir uygulama olmalı. Gerekli mercilerle görüşüp onların da fikirlerini almak istiyoruz. Böylece rahat, şeffaf ve açık bir şey olur. Örneğin Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM) ile de bu konuyu görüşeceğiz. Onları da bu işin içine dahil ederek bir yapılanmaya gidilebilir.'
Almanya'da ilk
DİTİB Genel Sekreteri Dr. Ali İhsan Ünlü, Almanya'da DİTİB tarafından uygulanacak, tek merkezden hutbe yayınının bir ilk olacağını belirterek, 'Çok önem verdiğimiz bir konu olduğu için üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Merkezi yayın olması konunun hassasiyetinden kaynaklanıyor.
Uzmanlar tarafından hazırlanacak hutbelerde yanlış yorumlar, yanlış anlaşılmaların olmaması için gayret edilecek. İslam dini en açık, şeffaf şekilde, çağın imkanı olan internet teknolojisinden yararlanılarak yapılacak. Bence çok iyi niyetli bir uygulama' dedi.
Uzman işi
DİTİB'in Köln'deki genel merkezinde uzman din görevlileri tarafından hazırlanacak hutbeler, yine konularının uzmanı, ilahiyat eğitimi almış çevirmenler tarafından Almanca'ya çevrilecek. Diksiyon ve fonetik kurallarına uygun olarak da seslendirilecek hutbe metinleri internetten dinlenebilecek.
Uygulamanın izin dönemlerinde imamsız kalan camiler ile cuma namazlarında Türkçe hutbeleri anlamayan Alman, Boşnak veya Afrikalı Müslümanlar için cazip olacağı belirtildi.
Mannheim uyguluyor
Benzer bir uygulamayı gerçekleştiren Mannheim'daki DİTİB'e bağlı Yavuz Selim Camisi internetten hutbeleri yayınlıyor. Ancak hutbeler Mannheim çevresindeki camilere yönelik yapılıyor. DİTİB tarafından yapılan açıklamada, Mannheim'daki uygulamayı 'İyi niyetli bir girişim olarak değerlendiriyoruz' denildi.