Güncelleme Tarihi:
Ziyarette, Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar, Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan, Ardahan Posof Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ercan Özcan ve kentte faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşlarının temsileri de yer aldı. POYAD Başkanı Ercan Özcan, bu yıl derneğin 25’inci kuruluş yıl dönümü olduğunu söyledi. Dernek kurulmadan önce evlerde sohbet ettiklerini belirten Özcan, “15 yıldır dernek başkanı olarak görev yapıyorum. 17 yıldır da yönetimdeyim. Burası benim çocuğum gibi. Çocuğum da 17 yaşında. Yöremizin kültürünü, gelenek ve göreneklerini gençlerimize aktarmaya çalışıyoruz. Ancak artık Avrupa’da dernekçilik çok zor. Yine de yaptığımız hizmetler, dayanışma bitmesin diye ayakta tutmaya çalışıyoruz” dedi.
‘BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’E TAŞIYACAĞIZ’
Prof. Dr. Atalay ise şunları söyledi: “İSİPAB olarak bir komisyon kurduk. Bu komisyon, Müslüman olmayan ülkelerde yaşayan Müslümanların durumlarını, sorunlarını, teklif ve taleplerini tespit ederek, bir rapora dönüştürüyor. Ardından bu raporu bir sonraki genel kongrede Müslüman ülke parlamento başkanlarına sunuyor. Biz de bu yıl Almanya, Fransa ve Batı Trakya’da yaşayan Müslümanların sorunlarını bu dönem için rapora dönüştüreceğiz. Yurttaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı Almanya’ya gelmeyi kararlaştırdık. Yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve özellikle 11 Eylül olayından sonra saldırılar yoğunlaşıyor ve daha da artmasından endişe ediyoruz. Dolayısıyla devletlerin zamanında tedbir alması gerekiyor. Biz, bu vesileyle ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Hem Federal Meclis’te hem de eyalet meclislerinde bulunan ilgili milletvekilleri ile görüşmeler yaptık. Sivil toplum kuruluşları aracılığıyla da vatandaşlarımızla bir araya geliyoruz. Örneğin bu sabah Arnavutlarla görüştük. Bunları rapora dönüştüreceğiz. Cezayir’deki Müslüman meclislerinin başkanlarına, sonra da Birleşmiş Milletler’e taşıyacağız. İkinci Dünya Savaşı’nda yerle bir olmuş, erkeklerinin büyük bir çoğunluğunu savaşta kaybetmiş bu ülkeyi insanımız sıfırdan aldı, ihya etti. Bu insanların alın teri, emeği var Almanya’ya. Seni, beni, bu insanları nasıl yok sayarsın. Bu ülkenin varlığında, Türk toplumunun büyük emeği var. Birinci nesil, ikinci nesil, üç neslin emeği var. Bütün bunları üst makamlarda doğru şekilde dile getirmek için Türkiye kökenli milletvekili sayımızı artırmamız lazım. Milyonlardan bahsediliyor. Bunun için organizasyonlarımızı, birlikteliğimizi buna göre yapmalıyız.”
SORUNLARI ANLATTILAR
Toplantıya katılan vatandaşlar da Avrupalı Türklerin sorunlarını anlattı. Vatandaşlar, bedelli askerlik ücretinin yüksek oluşundan, Türk Hava Yolları’nın (THY) yaz tatilinde 600 Euro’yu aşan uçak bileti fiyatlarından, otomatik bilgi paylaşımının getirdiği sıkıntılardan, yurt dışından özel otomobiliyle Türkiye’ye giden ve aracını kısa süreliğine de olsa bırakıp başka bir ülkeye seyahat etmesi halinde uygulanan para cezasından, Almanya’dan az sayıda milletvekilinin TBMM’ye aday gösterilmesinden bahsetti.
Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan ise şöyle konuştu: “Bugün vekilimizle birlikte eyalet parlamentosunda bir Türkiye kökenli milletvekiliyle görüştük. Olumlu, güzel bir görüşme gerçekleştirdik, fakat Duisburglu Türk toplumunun siyasetle daha yakın ilgilenmesi ve buradan milletvekillerini eyalet parlamentosuna taşımanın iyi olabileceği kanaati oluştu. Zira burada çok sayıda Türk vatandaşımız yaşıyor ve dönem dönem sorunlar da oluyor. Aslında Posof derneği gibi, yöre dernekleri kilit noktada bulunuyor. Çünkü dernek bünyesinde farklı görüşlerden olan insanlar olarak bir arada bulunabiliyorsunuz. Bu çok önemli bir özellik. Aynı zamanda bu durum çok büyük bir insani güç. Belki bu güç, siyasete katkı olarak da dönüştürülebilir.