Güncelleme Tarihi:
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Akdeniz'de göçmen katliamı sorununu çözmek için Avrupa'da siyasi bir yaklaşım gerektiğini kaydederek, " "İnsan kaçakçılarıyla mücadele etmek, 21. yüzyılın köleliğiyle mücadele etmektir" dedi.
Libya açıklarında bu hafta sonu 700'den fazla kaçak göçmeni taşıyan bir teknenin batması sonucu ortaya çıkan trajediye ilişkin yarın olağanüstü toplanacak AB liderler zirvesinde ülkesini temsil edecek İtalya Başbakanı Renzi, yasadışı göç, Akdeniz'deki göçmen trajedileri ve insan kaçakçılığıyla mücadele konularında İtalyan parlamentosuna hitap etti.
Parlamento'nun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'ndeki konuşmasında Renzi, "Akdeniz'de göçmen katliamı sorununu çözmek için Avrupa'da siyasi bir yaklaşım gerekir. Çünkü ihtiyaç olunan şey, duygusal bir tepki değil, bu duruma siyasi yanıt verebilmektir" dedi.
AB'nin sadece bütçe yapmakla ilgilenmemesi gerektiğini ve yarınki toplantıda değişim göreceğinden emin olduğunu belirten Başbakan Renzi, AB'deki teknik uzmanların her türlü jeopolitik dinamikleri bildiklerini, ama acıya yanıt vermeyi unuttuklarını söyledi.
"İnsan kaçakçılarıyla mücadele etmek, 21. yüzyılın köleliğiyle mücadele etmektir. İnsan kaçakçılarıyla savaş halinde olduğumuzun farkında olmalıyız" diyen Renzi, kölelik sistemine atıfta bulunarak, eskiden alınıp satılan insanların şimdi teknelere doldurulduğuna zamanın tanıklık ettiğini kaydetti.
Muhalefeti, göçmenler üzerinden demagoji yapmakla suçlayan Renzi, "İstifçiliğin de bir sınırı var" diyerek eleştirdi.
AB Komisyonu Göç ve Vatandaşlık işlerinden sorumlu komiseri Dmitris Avramopoulos de İtalyan La Stampa gazetesine yaptığı açıklamada, insan tacirlerine karşı Avrupa olarak savaş açtıklarını belirterek, kaçakçılara yönelik deniz korsanlarıyla mücadele etme modeline yeşil ışık yaktıklarını ve Akdeniz'deki sınır koruma programı Triton'u takviye edeceklerini söyledi.
Diğer yandan İtalyan basını, felaketin yaşandığı anda kaptan ve yardımcısının uyuşturucu madde kullandıklarını ve kazadan önce kendilerini göçmenlerin arasına girerek gizlemeye çalıştığını yazdı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, AB'ye ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan teknelerin batmasıyla Akdeniz'de yaşanan facialarda geçen yıl en az 3 bin 500 ve bu yıl da bin 600 kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor. Ancak son büyük faciada Libya açıklarında 700 ila 950 kişi taşıdığı belirtilen bir tekne cumartesi gece batmış ve şimdiye kadar sadece 28 kişinin kurtulduğu ve 24 kişinin cesedine ulaşıldığı açıklanmıştı.