Güncelleme Tarihi:
İNGİLTERE ile ortak proje yürüten Milli Eğim Bakanlığı İstanbul Tuzla Vala Gedik Özel Eğitim Meslek Okulu’nun 7 personeli, Erasmus+ programı tarafından desteklenen proje kapsamında İngiltere’nin Plymouth kentinde ‘Hortikültürel Terapi’ eğitimi aldı. Çocuk ya da yetişkin fiziksel veya zihinsel engelliler ile herhangi bir nedenle hastanede tadavi gören her yaş gurubu bireyin iyi olma halini destekleyen bitki, toprak ve doğa gibi elemanlara dayalı bir tedavi edici, eğitici, ve geliştirici aktiviteler bütününe Hortikültürel Terapi deniliyor. Okul müdürü Mehmet Emin Eralp, Proje Koordinatörü Özgür Güngör, öğretmenler Ahmet Kara, Oğuzhan Uluzman, Mehmet Furkan Ören, Fercan Gürel ve Tuğba Deliormanlı Londra’da Büyükelçi Ümit Yalçın’ı ziyaret etti.
Aynı gün İngiltere’nin Plymouth şehrine hareket eden grup, burada terapi bahçelerini inceledi.
Oğuzhan Uluzman, Fercan Gürel, Büyükelçi Ümit Yalçın, Mehmet Emin Eralp ve Tuğba Deliormanlı (soldan sağa).
DOĞANIN İYİLEŞTİRİCİ ETKİSİ
Proje ile doğanın engelliler üzerindeki iyilişetirici etkisi sayesinde, sosyal ve duygusal sorun yaşayan zihinsel engelli bireylerin rehabilitesi amaçlanıyor.
Eralp, projeyle personelin bilgilerini ve kurumsal kapasiteyi artırmayı amaçladıklarını söyledi. İngiltere’nin zihinsel engelli öğrencilere yönelik politikaları, eğitim sistemindeki yerleri hakkında bilgi sahibi olan katılımcılar hortikültürel terapinin derslerde nasıl kullanıldığını ve terapi bahçesi düzenlemeyi öğrendi. Eralp, İngiltere’nin engelli bireylere yaklaşım kültürünü Türkiye’ye transfer edip okul ortamına taşıyacaklarını kaydetti.