Güncelleme Tarihi:
Bu bağlamda, KKTC Başbakanı İrsen Küçük’e gönderilen mektupta, kurumun içinde bulunduğu krizin İngiltere ve yurtdışındaki çok sayıda insanı olumsuz etkilediği belirtilerek, “alınan önlemlerle iletişim, çok geride kalmaktadır” denildi. Buna paralel olarak KTHY’i içinde bulunduğu krizden çıkaracak 10 maddelik öneriyi, KKTC Başbakanı Küçük’e yazdıkları mektupla bildirdiler.
MEKTUPTA SIRALANAN ÖNERİLER ŞUNLAR:
1-Başka yeni adımlar atılmadan önce tüm faktörlerin göz önünde bulundurulmasını sağlamak amacıyla KTHY’nin İngiltere’deki personeli ve İngiltere’deki seyahat acenteleriyle, ihtiyaçları ve uzun vadeli planlarıyla ilgili görüşünüz.
2- Yer ayırtmış olmalarına karşın uçamayan yolcu birikimine hitap etmek ve İngiltere’deki okullar tatile girip de sorun kontrolden tümüyle çıkmadan önce İngiltere- Türkiye ve KKTC arasındaki uçuş sayısını artırın.
3- Atlas jet aracılığıyla yapılacak herhangi yeni rezervasyonlar konusunda KTHY yolcularına öncelik verin.
4- İngiliz ve AB yasaları uyarınca ellerinde ödenmiş KTHY biletleri bulunan yolcuların gidecekleri yere ulaşmasını sağlayın ya da bilet paralarını hemen ve eksiksiz geri ödeyin. Ek olarak uçuşlarını gerçekleştirmiş olmakla birlikte olması gereken tarih yerine başka bir tarihte gerçekleştiren yolcularla daha sonraki bir tarihte uçamayacak yolcuların da bilet ücretleri hemen ve eksiksiz olarak geri ödenmelidir.
5- İngiltere’deki tüm etkilenmiş kesimlerle tek ulaşılabilir ve deneyimli bir ekip sunmalarına olanak sağlayacak şekilde İngiltere’deki tüm KTHY yolcuları ve seyahat acentelerinin temasa geçecekleri ilk merci olabilmeleri için İngiltere’deki KTHY personeline hemen ve eksiksiz bilgilendirmede bulunun.
6- Değişen havayolları tarifesi, paraların nasıl geri alınabileceği ve diğer gerekli bilgiler yanı sıra şimdiki durumla ilgili olarak resmi havayolları web sitelerinden anında güncellenmiş bilgiler verecek şekilde yararlanın.
7- Tüm etkilenen insanlara krizle ilgili tavsiyelerde bulunmak ve yapılmış rezervasyonları olan ya da havayollarıyla uçmayı planlayanlara ne yapmaları gerektiğiyle ilgili bilgi verecek şekilde İngiltere’deki Türkçe gazetelerine ilanlar verin.
8- Hassas bilgilerin medya ya da SMS mesajlarıyla değil, etkilenmiş kişilere (örneğin İngiltere’deki KTHY personeli) doğrudan ya bir mektupla ya da yüz yüze görüşme suretiyle iletilmesini sağlayın.
9- Medya ile bilgili ve özlü bir şekilde ilgilenmesi için tek bir havayolları sözcüsü tahsis edin iyi iletişim yeteneklerine sahip ve bir dizi soruyla ilgilenebilecek düzeyde kıdem sahibi bir sözcü aracılığıyla medyaya düzenli brifing verilmesi sağlanmalıdır.
10- KKTC’ye hizmet veren diğer havayolları ile ilişki kurarak, Güney Kıbrıs üzerinden daha fazla çıkışın önlenmesi için böylesi zor zamanlarda daha yüksek bilet fiyatları uygulayıp bu durumdan çıkar sağlamamalarını isteyin.
Mektupta, “Bu durumun İngiltere’de bulunan iş sahipleri ve müşterilerde yarattığı öfke ve sıkıntıyı vurgulamaya ifade etmekte zorlanıyoruz. Zamanında harekete geçmek zorunlu olduğundan, tüm etkilenmiş tarafların tatmin edileceği bir şekilde siz sayın Başbakan ve Hükümetinizle birlikte çalışmaktan mutluluk duyacağız” görüşüne de yer verildi.
LONDRA MERKEZLİ KURUMLAR
Durmuş İbrahim Durmuş (Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı), Fevzi Hüseyin (Ambargolular Başkanı), Şener Sağlam (İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı),
İsrafil Erbil (İngiltere Alevi Kultur Merkezi ve Cemevi Başkanı), Mustafa Djamgoz (Pro Cancer Research Fund Başkanı), Zehra Süleyman, (Blackfen Turkish School Başkanı), Servet Hassan (Britanya Türk Kadınları Derneği Başkanı), Esat Mustafa (Vroisha ‘Yağmuralan’ Derneği Başkanı), Mustafa Gençsoy (Kıbrıs Türk Cemiyeti Başkanı), Dr. Teoman Sırrı (Mağusalılar Derneği Başkanı), Çetin Ramadan (ATCA- UK Başkanı), Atatürkçü Düşünce Derneği, UK. Anadolu Kültür Merkezi, UK. Avrupa Türkspor Birliği, Türk Eğitim Konsorsiyumu, İngiltere Türk Öğretmenler Derneği, İngiltere Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, İngiltere Mustafa Kemal Derneği, İngiltere Türk Diyanet Vakfı, İngiltere Türk- İslam Kültür Merkezi Vakfı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD- UK), Pekünlüler Derneği (UK), Southwark Kıbrıslı Türk Derneği, Türk Yaşlılar Kulubü (UK), Türk- İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI), Türk Bankacılar Derneği (UK) Tekstil İşverenleri Derneği (TIDA), Turkish Forum UK, Waltham Forest Turkish Association ve İngiltere Türk Kadınları Yardım Derneği (TWPA)