İngiliz parlamentosunda Türkiye raporu ele alındı

Güncelleme Tarihi:

İngiliz parlamentosunda Türkiye raporu ele alındı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2012 13:46

İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda, Dış İlişkiler Komisyonu’nun Nisan ayında yayımladığı "İngiltere-Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin bölgesel rolü" rapor ele alındı.

Haberin Devamı

Raporu hazırlayan 11 milletvekilinden biri olan Komisyon Başkanı Richard Ottoway’in konuşmasıyla başlayan dünkü parlamento oturumu, yaklaşık 3 saat sürdü. Muhafazakar Partili Ottaway açılış konuşmasında, Türkiye’nin bölgesi ve Birleşik Krallık için önemine değinmenin yanı sıra, Suriye’nin silahsız Türk askeri uçağını düşürmesinden de bahsetti.

Olayın önemine dikkat çeken Ottaway, "Eminim hepimiz, Esed’in Türk uçağının düşürülmesinden duyduğu pişmanlığı ifade etmesini memnuniyetle karşıladık" dedi. Türkiye’nin, Ortadoğu’da demokrasinin tesis edilmesi için önemli bir rolü olduğunu belirten Ottoway, İngiltere ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın altını çizdi. "Arap Baharı’nın, Türkiye’yi Batılı müttefiklerine yaklaştırdığını, aynı zamanda Türkiye’nin Arap Birliği ile güçlü ilişkilerini koruduğunu" kaydeden Ottaway, Türk demokrasisinin Kuzey Afrika ve Ortadoğu tarafından takip edilebilecek "örnek bir demokrasi" olduğunu belirtti.

Nisan ayında yayımlanan Türkiye ile ilgili raporda da yer alan ifadeyi yineleyen Ottoway, "Türkiye’nin Batı’dan uzaklaşarak, Doğu’ya yaklaştığı yönünde, dış politikasında kayma olduğuna dair bir kanıta rastlamadık" dedi. Ottoway konuşmasında, ülkesinin Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği desteği de vurgulayarak, "Türkiye’nin AB üyeliğini, AB’nin ekonomik büyümesi ile uluslararası ağırlığını artıracaktır" dedi. Türkiye’nin AB üyeliği çerçevesinde, Kıbrıs konusu da oturumda geniş bir şekilde ele alındı. Liberal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Simon Hughes, yakın zaman önce Kıbrıs’ı ziyaret ettiğini kaydederek, Kıbrıs Rum kesiminin altı aylık AB dönem başkanlığı sona erdiğinde ve Rum kesiminde seçimler yapıldıktan sonra, "Kıbrıs Türk halkında ve Türkiye’de sorunun çözümü için istek olacağına inandığını" ifade etti.

Çok sayıda milletvekilinin söz aldığı oturumda, Türkiye’deki basın özgürlüğü ve anayasal reformların gerekliliği gibi konuların yanı sıra, Kürt sorunu da gündeme geldi. Kendini "Türkiye’nin hem dostu hem de eleştirmeni" olarak tanımlayan İşçi Partili Ann Clywd, "Türkiye’de büyük değişiklikler yaşandığını ve AK Parti hükümetinin bunda büyük katkısının olduğunu" söyledi. Clywd, "Türkiye’nin güneydoğusundaki Kürtlere ilişkin hala endişeleri bulunduğunu, Kürtlerin kendi dilini diledikleri zaman konuşmak istediğini" kaydetti. Muhafazakar Partili milletvekili Stewart Jackson da, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına değinerek, Ermenilerden özür dilenmesi gerektiğini savundu.

İngiltere’nin AB’den Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington ise, Suriye konusunda Esed rejimi üzerindeki baskıyı artırmak ve şiddete son vermek için Türkiye’nin önemli bir rol oynadığını ifade etti. Lidington, silahsız Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak Türkiye’nin itidalli davrandığı kaydetti ve ülkesinin bu olayı kınadığını anımsattı.

İngiliz Parlamentosu’nun 11 üyeden oluşan Dış İlişkiler Komisyonu, Nisan ayında "İngiltere-Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin Bölgesel Rolü" başlıklı bir rapor yayımlamıştı. 90 sayfalık raporda, Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin İngiltere ve AB ile ilişkileri, Türk dış politikası, Arap Baharı’nda Türkiye’nin tutumu gibi konulara değinilerek, Türkiye uzmanlarının görüşlerine de yer verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!