Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın gündemi İncirlik krizi. Türkiye ile Almanya arasında yaklaşık üç hafta önce patlayan ziyaret krizi bir güç gösterisine dönüştü. Kriz, Alman Parlamentosu’nun 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan Ermeni tasarısının hemen ardından patladı. Alman parlamentosu milletvekilleri, İncirlik’te NATO Hava Üssü’nde Tornado keşif uçaklarında görev yapan askerlerini ziyaret etmek istedi. Türkiye, “Şu sıralar askeri heyet ve siyasetçilerin İncirlik ziyaretini uygun görmüyoruz” diyerek, ziyarete izin vermedi. Türkiye’nin izin yasağını Ermeni tasarısına bir misilleme olarak gören Almanya’nın tezi şu: O askerleri oraya Alman parlamentosu gönderdi. Parlamenterlerin ziyaretine izin verilmezse, askerler orada kalamazlar. Onları geri çekmek zorunda kalırız.
YENİSİ YOLDA
Sorun sadece askerlerin geri çekilip çekilmemesiyle sınırlı kalmıyor. NATO, terör örgütü IŞİD’le mücadele kapsamında AWACS keşif uçaklarını İncirlik Hava Üssü’ne konuşlandırma kararı aldı. AWACS’larda Alman askerleri de görev yapacak. Yeni asker gönderilmesine Alman Parlamentosu’nun onayı gerekiyor. Almanya hem İncirlik’teki mevcut askerimizi çekeriz hem de yeni asker göndermeye parlamentodan onay çıkmaz diyor. Kriz çok zor bir aşamaya girmiş bulunuyor. Eğer Türkiye geri adım atarak, ziyarete izin verirse, Almanya gücünü göstermiş olacak. Ama Türkiye izin vermezse, başta Başbakan Merkel ve hükümeti zorlanacak. Zaten Almanya’da şahinler Merkel’i Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı pısırık kalmakla suçluyor.
ALMANYA ÇEKER Mİ?
Türkiye izin vermezse, Almanya askerleri geri çeker mi? Uluslararası siyasette daha fazla rol olmak isteyen Almanya yeni bir savunma politikasına geçiyor. NATO’da daha fazla sorumluluk üstlenmek istiyor. NATO’da daha fazla sorumluluk isteyen bir ülke bu tür sorunlarda, hemen ve daha şimdiden, “Askerlerimi çekerim ha” tehdidiyle gelirse, bu sorumluluğu nasıl yerine getirecek? Kaldı ki askerler, Batı’yı tehdit eden terör örgütü IŞİD’le mücadele için oradalar. Almanya askerlerini geri çekerse, IŞİD’le mücadeleye katılmadığını nasıl anlatacak dünya kamuoyuna? Bu sorulara Berlin de cevap veremiyor. İki tarafın da imaj kaybetmeden bu sorunu daha fazla büyütmeden çözmesi gerekiyor.