Celal ÖZCAN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2015 00:00
Türkiye, Almanya’da sağlık sektörüne ciddi yatırım yapmak istiyor. Bu konuda uzun zamandır yapılan hazırlıklar tamamlandı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Almanya ile sağlık sektöründe işbirliği için Berlin’e geliyor.
Almanya Sağlık Bakanı Hermann Gröhe’nin ev sahipliğinde bugün Berlin’de Türk Alman Sağlık Sempozyumu düzenleniyor. Sempozyumda işbirliği anlaşm
ası imzalanacak. Bakan Gröhe, sempozyum öncesi Hürriyet’in özellikle yaşlıların kültürel farklılıklarına duyarlı hasta bakımı ve sağlık hizmeti üzerine sorularını yanıtladı.
Özellikle emekli Türk kökenlilerin bakımıyla ilgili hedefleriniz neler?
- Birkaç yıl içinde Almanya’da nüfusun dörtte biri 65 yaşın üzerinde olacak. Bunların birçoğu da 1950/1960’lı yıllarda Almanya’ya gelen, Almanya’nın ekonomik gelişimine çok önemli katkılarda bulunan
Türkiye kökenliler. Şimdi mesele, onların iyi bir hasta bakım ve sağlık hizmeti alması. Hasta bakım hizmeti ve tesislerin ama aynı zamanda hastanelerin farklı kültürel kökene sahip insanların ihtiyaçlarına daha iyi cevap vermek için hazırlanmaları gerekiyor. Duyguları, acıyı algılamaları veya mahrem anlayışıyla ilgili kişisel sınırları göz önünde bulundurmak söz konusu. Bu nedenle kültürlere duyarlı bir hasta bakım hizmeti sunmak önemli. Öte yandan artan uzman işgücü açığı ve göçmen kökenlilere özgü hasta bakım ihtiyacı, göçmenlere hasta bakıcılık dalında meslek ve başarılı işyeri kurma şansı da sunacak.
Gelecekte göçmen kökenliler arasında da yaşlı nüfusun artacağını söylediniz. Mali açıdan hasta bakımı ve huzurevi konularında gelecekte ne tür yatırımlar planlıyorsunuz?
- Biz bu
seçim döneminde hasta bakımına gerçekten önemli güç sarf ettik. Hasta bakım sigortası hizmetini yüzde 20 artırdık. Böylece yılda hasta bakımı için 5 milyar Euro’yu aşkın ek bir bütçe yarattık. 1 Ocak’tan itibar
en hasta bakımına muhtaç olanlar, evde hasta bakım hizmeti için, tam gün, kısa süreli ya da evde aldıkları yardım hizmetleri olsun, daha fazla destek alıyorlar. Hasta bakımında yaptığımız reformla yaşlılar bakımevlerinde hastabakıcı sayısını iki katına çıkardık. Bu iyileştirmeler tüm bakıma muhtaçların yararına. İnsanların bu hizmetlerden yararlanabilmesi için bilgilendirilmeleri gerekiyor. Bu yüzden hasta bakım danışmanlıklarının genel danışmanlık hizmeti yanında Türkçe gibi başka dillerde de bilgi vermesi önem kazanıyor.
Kültürlere hassas hasta bakımı ve sağlık hizmetini göz önünde bulundurmayı planlıyor musunuz?
- Elbette. Hasta bakımında bakıma muhtaç olanların kültürel kökeninin en iyi biçimde dikkate alınması, yasalarda yer alıyor. Bu konuda birçok güzel örnek var. Sadece bakım alanında değil, muayenehanelerde veya hastanelerde de. Bunun daha tabana yayılması lazım. Berlin’de yapacağımız Türk Alman Sağlık Sempozyumu’nda bu örnekleri tanıtacağız. Bunun yanında göçmen kökenlilerin farklı ihtiyaçlarını daha fazla dikkate alacak başka projeleri nasıl destekleriz sorusunu ele alacağız.
Göçmenler arasında özellikle erken teşhis konusunda bilgi açığı yaygın. Bu açığı nasıl kapatmayı planlıyorsunuz?
- Gerçekten de erken teşhis hizmetinden göçmen kökenli çocuklar ve gençler nadir yararlanıyor. Bu nedenle mesela okulda çocukları bilgilendirmeyi hedefleyen projeler gibi farklı projeleri destekliyoruz. Erken teşhisin faydasını erken öğrenen, hayatı öğrenir diyoruz. Ayrıca erken teşhis yasasıyla, insanların bulunduğu anaokulu, okullar, semtler ve işyerlerinde sağlığı teşvik ediyoruz. Sağlık kontrolleri örneğin gelecekte işyeri doktorları tarafından yapılabilecek. Bütün bunlar sağlık hizmetleriyle daha fazla insana ulaşmaya katkı sağlıyor.