‘İmparatorluk Vatandaşları’na baskın

Güncelleme Tarihi:

‘İmparatorluk Vatandaşları’na baskın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2023 11:03

Geçen yıl, Almanya’da darbe planladıkları gerekçesiyle aralarında muvazzaf subaylar ile hâkim ve iş verenlerin de bulunduğu ‘İmparatorluk Vatandaşları’ (Reichsbürger) olarak adlandırılan aşırı sağcı gruba yönelik geniş çaplı baskınlar yapılmıştı. Öneki gün de Bavyera Polisi aşırı sağcı ‘İmparatorluk Vatandaşları’ adlı gruba üye olduğu iddia edilen kişilere yönelik bir baskın düzenledi. Şüphelilerin siyasi darbe gerçekleştirmek amacıyla elektrik ağına saldırı planladıkları iddia ediliyor.

Haberin Devamı

BAVYERA Aşırıcılık ve Terörle Mücadele Merkez Dairesi ile Bavyera Kriminal Soruşturma Dairesi’nde görevli ekip, şüphelilerin adreslerinde arama yaptı. ‘Reichsbürger’in yanı sıra ‘Prepper’ olarak adlandırılan grup üyelerine de baskınlar gerçekleştirildi. Komplo teorileri ve aşırı görüşlere sahip ‘Prepper’ grubu, olası felaketlere ve acil durumlara ve aynı zamanda sosyal veya ekonomik düzenin bozulmasına karşı hazırlık yapan kişiler olarak tanımlanıyor. Grubun birçok üyesi bu amaçla uygun malzemeler depolarken, sığınaklar inşa ediyor ve hayatta kalma teknikleri konusunda eğitim alıyor. ‘İmparatorluk Vatandaşları’ ise Federal Almanya Cumhuriyeti ve onun demokratik yapılarını tanımayanlardan oluşuyor.

ALTI YERDE ARAMA YAPILDI
Münih Savcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Yukarı Bavyera ve Yukarı Pfalz’da üç sanık ve bir tanığa ait altı mülk arandı. Toplam altı şüphelinin geçen yıldan bu yana soruşturma altında bulunduğu belirtildi. Şüpheliler, Eylül 2020’den itibaren elektrik ağlarına ve direklerine sabotaj düzenleyerek Almanya’da büyük çaplı bir elektrik kesintisine yol açmayı planlamakla suçlanıyor. Baskınlarda ele geçirilen bilgisayarlar ve hard diskler incelemeye alındı. Şüpheliler hakkında terör örgütü kurmak ve terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla soruşturma yürütülüyor ancak henüz hiçbiri hakkında tutuklama kararı çıkarılmadı. Yaklaşık bir yıl önce Yukarı Pfalz’daki Neumarkt bölgesinde birkaç binada yapılan aramada çoğu yasal olarak bulundurulan 70’ten fazla ateşli silah ele geçirilmişti.

Haberin Devamı

KİMDİR BU İMPARATORLUK VATANDAŞLARI?
Reichsbürger’ (İmparatorluk Vatandaşları) diye anılan aşısı sağcı grup, Federal Almanya Cumhuriyeti’ni ve onun devlet yapısını tanımayan kişilerden oluşuyor. Örgüt, 1871-1945 yılları arasındaki Alman İmparatorluğu’nun varlığını sürdüreceğini iddia ediyor. Federal Almanya Cumhuriyeti’ni tanımadıkları için genellikle vergi ödemeyi reddediyorlar ve mahkemelerini tanımıyorlar. İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı verilerine göre yaklaşık 21 bin üye veya takipçileri olduğu tahmin ediliyor. Geçen yıl aralık ayında emniyet güçlerinin sabahın erken saatlerinde yaptığı baskınlarda örgütün lideri olarak Prens XIII Heinrich Reuss ile AfD’nin eski milletvekili ve Berlinli yargıç Birgit M. de yakalanmıştı.

BAKMADAN GEÇME!