Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’daki camilerde Türkiye’den atanan imamlar yerine burada yetişen imamların görev yapması konusunda uzlaşmaya varıldı. Almanya İçişleri Bakanlığı, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve merkezi Köln’de bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) arasında sürdürülen müzakereler sonucunda, Türkiye’den imam atanmasına kademeli olarak son verilmesi ve her yıl Almanya’da 100 imam yetiştirilmesini içeren bir sözleşme imzalandı. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Uzun süren müzakerelerden sonra Türkiye ile devlet tarafından imam gönderilmesine son verilmesini içeren bir anlaşma imzaladığımızdan dolayı memnuniyet duyuyorum. Türkiye’den gönderilen imam sayısı kademeli olarak azaltılacak, Almanya’da her yıl 100 imam yetiştirilecek. Bu, Almanya’daki Müslümanların uyumu ve toplumsal katılımı için bir dönüm noktasıdır. Bizim dilimizi konuşan, ülkemizi tanıyan ve değerlerimizi savunan din adamlarına ihtiyacımız var. Biz, dinler arasında diyaloğun geliştirilmesini ve toplumumuzdaki inançla ilgili soruların tartışılmasına katkıda bulunacak imamlar istiyoruz” dedi.
DENETİM DİTİB’DE OLACAK
Anlaşmaya göre, aynı zamanda Almanya İslam Koleji ile iş birliği yapılacak ve Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye’den atanan dini temsilcilerin teknik denetimini 2024 yılında DİTİB’e devredecek. Anlaşmayla ilgili yapılan açıklamada, “DİTİB, Almanya’nın yasalarına göre kurulmuş kayıtlı bir dernektir ve personelinin doğrudan sorumluluğunu üstlenecektir. Bu adım, Almanya’daki en büyük İslami organizasyon olan DİTİB’in, Türkiye’den gelen imamların sayısını azaltarak yerel bağlamda daha fazla etkinlik göstermesine olanak sağlayacaktır” denildi.
EN BÜYÜK İSLAMİ KURULUŞ
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), dini, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri gerçekleştirmek ve Almanya genelindeki kendisine bağlı derneklerin bu alanlardaki faaliyetlerini koordine etmek amacıyla 5 Temmuz 1984 tarihinde 135 derneğin katılımıyla kuruldu. Daha sonraki yıllarda bu sayı 960’a ulaştı. DİTİB, Almanya’daki Müslümanların oluşturduğu em büyük sivil toplum kuruluşlarının başında geliyor.