İmam belgesiyle oturma izni

Güncelleme Tarihi:

İmam belgesiyle oturma izni
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2011 19:32

Yarmagül Yamacı, Başörtüsünü dini inancı için taktığına dair belgeyi getiren yaşlı kadın sonunda oturumunu alabildi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ndeki Olpe Yabancılar Dairesi'nin, oturum iznini yeni pasaportuna kaydettirmek isteyen Yurdagül Yamacı'dan (68) "İmam belgesi" istemesi şaşkınlık yarattı. Attendorn kasabasında oturan Yamacı, konsoloslukta eski pasaportunu yeniledikten sonra, oturumunu kaydettirmek üzere Olpe Yabancılar Dairesi'ne gittiğini söylerken "Yeni pasaportum için kurallara uygun olarak biyometrik fotoğraf çektirdim. Ancak Olpe Yabancılar Dairesi'ndeki memur, başörtülü biyometrik fotoğrafı görünce 'Başörtüsünü dini inancınız gereği takıyorsanız o zaman bana imamdan belge getirmeniz gerekiyor' dedi. Şok olduk. Böyle bir uygulamanın sadece Olpe'ye mi ait olduğunu sorunca da bu uygulamanın keyfi olmadığını ve yasal olduğunu açıkladı" dedi.

DAHA ÖNCE DE İSTENMİŞ
Çaresiz Attendorn'daki DİTİB Yeni Camii Din Görevlisi Mustafa Yağcı'ya gittiklerini söyleyen Yurdagül Yamacı "İnancımız gereği örtündüğüme dair Türkçe-Almanca yazılı bir belge aldık. Böylece Olpe Yabancılar Dairesi'nden gerekli oturum pasaportuma işlendi. 35 yıldır Almanya'dayım böyle bir şey ne gördüm, ne de duydum. Ancak din görevlisinin eşinden de aynı belge istendiğini öğrendim. Çevremde araştırdım, Olpe'ye 40 kilometre mesafede olan komşu kent Lüdenscheid Yabancılar Dairesi'nde böyle bir uygulama yokmuş. Anlaşılan o ki memur keyfi uygulama yaptı" diye konuştu.

KAYMAKAM ÖZÜR DİLEDİ
Konuyu araştıran Hürriyet'in sorusu üzerine açıklama yapan Olpe Kaymakamı Theo Melcher, uygulamada hata yapıldığını belirtti. Melcher, uygulamadaki yanlışlığın giderilmesi için artık kesinlikle bu tür belge istenilmeyeceğini söyleyerek şu açıklamayı yaptı. “Eğer bir kişi, başörtüsünü dini vecibeler nedeni ile taktığını açıklar ve fotoğrafında yüzü tam olarak görünüyor ise, herhangi bir belge istenilmeyecektir. Kişinin hangi dine mensup olduğu, oturumu için bir kıstas olamaz. Bunun yanı sıra kişinin dini görüşünün, bir din görevlisi tarafından tasdik edilmesi de yakışık bir uygulama değil. Bu nedenle, uygulamadan dolayı her hangi bir rahatsızlık yaşanmışsa, özür dileriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!