İlk kuşak göçmenler yalnız bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

İlk kuşak göçmenler yalnız bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2011 19:14

Frankfurt Türk Halkevi’nde “Yaşlı Bakımı” konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyumda, yaşlı bakımının kültürel duyarlılık esas alınarak yapılması gerektiği, göçmenlerin bu konudaki haklarını pek iyi bilmedikleri belirtildi.

Haberin Devamı

Metal Sendikası Yaşlılar Çalışma Grubu yetkilisi Wolfgang Hennsler, 1960’lı yıllarda göçmenlerin sendikalar tarafından da yalnız bırakıldığını vurguladı. Hennsler, “O günlerde sendikaların pozisyonlarını bulması zor oldu. Dil bilmedikleri için göçmenlerle birlikte seminer dahi yapamıyorduk. Bugün sendikaların her katmanında göçmenleri görmek mümkün. Akademisyen ve kalifiye elaman açığı olduğu halde, hala göçmenlerin diplomalarının tanınmaması büyük çelişkidir“ diye konuştu

Yaşlılara kültürel kimliklerine göre hizmet edilmesi gerektiğini dile getiren Arbeiterwohlfahr Frankfurt Müdüm rü Dr. Jürgen Richter ise “Dini temalı hizmet düşünmüyoruz. Ancak kurumlarımızda kimi ayine, kime namaza, kimi ceme gider. Hepsinden uzak durmak isteyene de kimse karışmaz. Göçmenlerin aile yapısı değişiyor. Eskiden doğal aile ilişkileri bugünün koşullarında kentlerde mümkün olmayabiliyor. Bakımda her insanın bir diğerinden farklı olduğu gerçeği gözardı edilmemeli” dedi.

İzole ediliyorlar

Toplantıyı sunan Turgut Yüksel, “Bizleri bulunduğumuz yere getiren bu eli öpülesi insanlara zorluk çıkarmak, onları hor görmek büyük haksızlık” ifadelerini kullanırken, Kızılhaç’a bağlı HİWO temsilcisi Dr. Hüseyin Akpınar yaşlı bakımının insanın dilini ve kültürünü bilenler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı. Halkevi eski başkanı İbrahim Esen de emekli göçmenlerin dikkate alınmayıp izole edildiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!