Güncelleme Tarihi:
Hazırlayan: İbrahim MESTANLAROĞLU
VİRÜS nedeniyle ülkelerin aldıkları önlemler ve kısıtlamalar her gün değişiklik gösterebiliyor. Öyle ki, benim yola çıkıp Avusturya’ya girdiğim gün, Almanya, Türkiye’yi riskli bölge kapsamına aldı. Bu karar Türkiye’den dönüşte 14 gün ev karantinası şartı koşuyor. Ancak Almanya’ya girerken, “Kimse size 14 gün ev karantinasına girmek zorundasınız” demiyor. Ancak yasal düzenlemeye uymazsanız ve daha sonra virüsü yaydığınız ortaya çıkarsa, cezası ağır. Karantinadan muaf olabilmek için Kovid-19 testinin negatif olduğunu gösteren bir rapor gerekiyor. Önceleri Türkiye’den alınan testler tanınmıyordu. Ancak geçen hafta bu sorun da ortadan kalktı. Robert Koch Enstitüsü, raporu kabul edilen ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğunu açıkladı.
KARANTİNA UYGULAMASI
Yola çıkmadan önce sağlık sigortanızdan ‘yurt dışında geçerli yurt dışı sigorta belgesi’ almayı unutmayın. Bu belgeyi alırken, sigortanızın yurt dışında hastalık durumunda hastanede tedavi veya ambulans uçakla sizi ülkeye geri getirme masraflarını karşılayıp karşılamadığını mutlaka açıklığa kavuşturun. Masrafları yaşadığınız ya da vatandaşı olduğunuz ülkeler karşılamıyor. Aksi takdirde bir hastalık size çok pahalıya mal olabilir. Tüm birikimleriniz bir anda bu masraflara gidebilir. Masrafları ödemediğiniz takdirde doktor ya da hastane sizin yurt dışına çıkmanıza yasak kararı bile aldırabilir.
Son 14 gün içinde, Almanya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, Norveç, İsviçre, Liechtenstein, Lüksemburg, Finlandiya, Bulgaristan, Yunanistan, İtalya, İrlanda, Hırvatistan, Slovenya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İzlanda, Letonya ve Litvanya’da kalanlar için Avusturya’da 14 gün karantina uygulaması yok. Türkiye de dahil diğer ülkelerden Avusturya’ya gelenlere 14 gün ev karantinası şartı var. Karantinadan muaf olmak için negatif olduğunu gösteren Kovid-19 raporu yeterli. Raporun Almanca ve İngilizce olması ve en fazla 4 günlük olması şart.
MASKE VE SOSYAL MESAFE
Avusturya’da oteller, restoranlar, kafeler ve turistik tesisler açık. Sadece kamu taşıt araçları, taksiler, en az 1 metre sosyal mesafenin sağlanamadığı yerlerde ve eczane, doktor gibi sağlık yerlerinde maske mecburiyeti var. Bunun dışında maske mecburiyeti yok. Fakat tavsiye kararları uyarınca birçok insan maske kullanıyor. Özellikle görevli personelin çoğunda maske var. Sosyal mesafe ve hijyen kuralları Avusturya’da da geçerli. Benzin istasyonları ve mola yerlerinde sosyal mesafe uyarılarını hatırlatan bildiriler asılı. Tesislerin girişlerinde masa üstünde dezenfektan standı var. Girişte elinizi dezenfekte etmeniz gerekiyor.
Dokuz milyon nüfuslu Avusturya’da toplam koronavirüs vaka sayısı 17 bin 320. Ölenlerin sayısı 690. 100 bin nüfus başına vaka sayısı 195.8. Ölüm oranı yüzde 7.8. Virüsün bulaşma oranı 0.96. Yani 1 sınırının altında ve yüz hasta 96 kişiye virüsü bulaştırıyor demektir.
HER YERDE UYARI LEVHASI VAR
Ülkeye girer girmez korona salgınının yol açtığı tedirginlik kendini hissettiriyor. Avusturya dışından gelenlere karşı bu tedirginlik daha net hissediliyor. Her yerde koronaya karşı uyarı levhaları var. Avusturyalılar disiplinli bir biçimde bu kurallara uyuyor. Araç dışında her yerde maske takmanızı tavsiye ediyorum. Böylece sadece kendinizi değil, başkalarını da korumuş olursunuz. Dinlenme yerleri, benzin istasyonları, restoran ve kafeler sosyal mesafeye göre düzenlenmiş. Benzin istasyonunda kasaya ödeme yaparken 1.5 metre mesafe şeridinde durun. Masalar 1.5 metre aralıklı olarak dizilmiş.
ÖNEMLİ TELEFONLAR
T.C. Viyana Büyükelçiliği
Adres: Prinz Eugen Strasse 40, 1040-Wien
Telefon: + 43 1 505 73 38 (4 hat)
e-mail: botschaft.wien@mfa.gov.tr
T.C. Bregenz Başkonsolosluğu: +43 5574 42 083
T.C. Salzburg Başkonsolosluğu: +43 662 44 21 33
Araç arızasında Avusturya Otomobil Kulübü ÖAMTC. Tel: 120
Polis: 112 veya 133.
İlk yardım: 144
İtfaiye: 122
Akaryakıt fiyatları:
Dizel: 1.00 Euro
Benzin: 1.02 Euro.